Crònica 31/10/2011

Chacón s'erigeix en l'antídot a un pacte de CiU amb el PP

Marc Colomer
2 min
Carme Chacón ahir amb els candidats gironins del PSC Àlex Sáez i Yolanda Pineda.

BarcelonaLa ministra i candidata del PSC a les eleccions espanyoles, Carme Chacón, va persistir ahir en l'intent d'equiparar el vot al candidat de CiU, Josep Antoni Duran i Lleida, al del PP. En un clima ja propi de la campanya electoral, que no comença oficialment fins divendres, Chacón va donar per fet el pacte postelectoral de Duran amb el PP per apuntalar els populars a la Moncloa. Per això, va erigir-se en antídot contra l'entesa de "la dreta catalana i espanyola" per retallar en matèria de sanitat i ensenyament.

En una visita a la Fira de Mostres de Girona, una demarcació en la qual el PSC lluitarà per conservar els seus dos escons, Chacón va subratllar el "nerviosisme" de Duran perquè, al seu parer, el vot socialista a Catalunya és "l'únic que pot aturar" el pacte CiU-PP. Per Chacón, això explica les crides insistents del candidat nacionalista per arreplegar electorat socialista amb l'argument de no deixar el lideratge a Catalunya en mans de Mariano Rajoy.

La candidata socialista va mirar cap al passat per alertar de les conseqüències "ruïnoses" dels acords entre convergents i populars, també en matèria de finançament, de nou, el cavall de batalla de CiU. Així va contraposar els acords de finançament que l'últim govern de Jordi Pujol va pactar amb el PP, que va suposar uns ingressos de 250 milions, amb el del tripartit, que va assegurar que només el primer any d'aplicació (2009) va aportar 2.400 milions de més. Unes xifres que va discutir la setmana passada el conseller d'Economia, Andreu Mas-Colell, en avançar una balança fiscal que conclou que el pacte Castells-Salgado encara va accentuar més el dèficit fiscal.

Chacón va alertar que el pacte fiscal en la línia del concert que defensa CiU no és ni "possible" ni "realista", i va apostar per revisar l'actual finançament, vigent fins al 2013.

En línia amb Chacón, el candidat del PSOE, Alfredo Pérez Rubalcaba, va pronosticar ahir un escenari de severes retallades de l'estat del benestar si governa Rajoy. En un míting a Múrcia es va comprometre a "obligar" les autonomies a invertir en salut. Rubalcaba va rebutjar el copagament sanitari per "injust" i va proposar, sense quantificar ni concretar, una redistribució de les desgravacions de l'impost de societats perquè no només beneficiï les grans empreses.

stats