ELECCIONS AUTONÒMIQUES
Crònica 23/03/2012

Chacón s'implica a fons en la campanya andalusa

En un discret segon pla, però Carme Chacón, militant del PSC, té un paper actiu en el tram final de la campanya andalusa. Fa costat al candidat Griñán, que li va donar suport perquè liderés, sense èxit, el PSOE.

Joan Rusiñol
2 min
Chacón s'implica a fons en la campanya andalusa

SEVILLA.Mentre acaba de buscar un nou encaix a les files socialistes, l'exministra Carme Chacón ha decidit implicar-se per frenar la majoria absoluta del PP a Andalusia diumenge que ve. Ara es tracta de tornar el favor al sector del PSOE andalús que lidera José Antonio Griñán i que al 38è congrés del partit, al febrer, va treballar perquè ella fos la secretària general, en contra d'Alfredo Pérez Rubalcaba.

Lluny dels grans focus mediàtics, la diputada del PSC per Barcelona va tenir ahir, el penúltim dia de campanya, una agenda ben atapeïda per diferents pobles de la província de Sevilla. És la segona jornada d'actes electorals aquesta setmana. Dimarts va ser a Olula del Río, el poble natal del seu pare, on va fer el tret de sortida per aconseguir, sense èxit, el lideratge del principal partit de l'esquerra espanyola.

En el recorregut, en què va repartir propaganda electoral del PSOE, va alertar d'un vot massiu al popular Javier Arenas, i en va posar d'exemple Catalunya: "El PP, amb la dreta catalana, ha aconseguit que Catalunya bati el rècord com a primera comunitat autònoma d'Espanya que implanta aquesta mesura", va dir en referència al copagament en la sanitat pública.

Per això, va avisar els andalusos que diumenge hi haurà 46 milions d'espanyols mirant-los amb "enveja" perquè són els únics que poden aturar "amb el vot les retallades".

Felipe González entra en escena

El PSOE ha dissenyat la campanya electoral, que avui conclou, amb actes de petit format, en què el candidat no ha coincidit amb la plana major de la direcció estatal. Griñán ha volgut remarcar el caràcter estrictament andalús d'aquests comicis, malgrat que s'han acabat convertint en el primer gran test de les polítiques que aplica el president del govern espanyol, Mariano Rajoy.

El candidat socialista coincidirà només avui amb Pérez Rubalcaba en l'acte de tancament de campanya a Sevilla. També hi serà Felipe González. Els vells roquers del socialisme del sud -ell, Alfonso Guerra, Manuel Chaves- amb prou feines han tret el nas aquests quinze dies. La divisió en dos blocs del socialisme andalús, en treva fins dilluns que ve, no feia recomanables els actes massius que requereixen la implicació de tot el partit, sense fissures.

En canvi, els dirigents del PP i els ministres del govern espanyol s'han abocat amb Arenas. Avui Rajoy també serà a la capital andalusa per acabar d'assegurar una majoria que gran part de les enquestes donen per feta. Els populars, que no hi han guanyat en els 30 anys d'autonomia, fan esforços per contenir l'eufòria.

Retrets creuats a Astúries

Els líders de PP i PSOE, Mariano Rajoy i Alfredo Pérez Rubalcaba respectivament, van tancar ahir la campanya a Astúries amb atacs creuats. Mentre Rajoy va retreure a l'expopular i president asturià, Francisco Álvarez-Cascos, la seva incapacitat de dialogar i construir majories, com s'ha demostrat els sis mesos que ha governat, Rubalcaba els comparava: "Cascos diu a Rajoy que a Astúries mana ell. I Rajoy respon que no, que qui mana és ell. Jo els dic que a Astúries manen els asturians".

stats