AUTOMOCIÓ
Crònica 10/07/2011

Chery desapareix de Catalunya

El conseller d'Empresa i Ocupació, Francesc Xavier Mena, assegura que des de la seva arribada al departament no ha vist "cap paper" ni "cap interès" de Chery per obrir una fàbrica a Catalunya.

àlex Font Manté
2 min
Què se n'ha fet? José Montilla va visitar la ciutat xinesa de Hefei, on es va reunir amb la direcció de Chery perquè s'instal·lessin a Catalunya.

BARCELONA.La possibilitat que l'empresa xinesa Chery s'instal·li a Catalunya sembla haver-se esvaït completament. La Generalitat assegura no saber res d'aquest fabricant de cotxes, més enllà de la visita que un equip liderat per José Montilla va fer a la Xina al setembre.

"No he vist cap paper de Chery a la conselleria", assegura Francesc Xavier Mena, conseller d'Empresa i Ocupació des de fa mig any, en una entrevista que l'ARA publicarà demà. "No he rebut cap delegació de Chery ni tampoc han mostrat cap interès; només sé que hi va haver aquella visita", afirma Mena.

A l'entrevista, el conseller explica que les portes de Catalunya estan obertes per a qualsevol empresa que estigui interessada a instal·lar-se aquí. De fet, hi ha altres empreses d'automoció, com la també xinesa Brilliance, amb qui la Generalitat ha signat un protocol d'intencions per estudiar la possibilitat d'obrir una fàbrica. "Ja han vist els parcs de proveïdors, van anar al port i hem signat un document perquè nosaltres els busquem sòl industrial i un seguit de condicions", afirma Mena, el qual també assegura que aquest protocol no obliga a res i que la decisió final encara tardarà perquè les empreses xineses tenen el costum de prendre les decisions lentament. Això sí: mentre que els contactes amb Brilliance s'han traduït en uns documents de treball, la relació amb Chery no ha deixat ni rastre.

Un cop preguntat sobre si el seu predecessor en el càrrec (Josep Huguet era el conseller de qui depenia Indústria en l'anterior Govern) li havia deixat alguna informació sobre la possible implantació de Chery, Mena respon simplement que no. El conseller d'Empresa i Ocupació aprofita l'entrevista per deixar clar que no tanca les portes a ningú i que compta "amb tota la indústria xinesa que busca lloc al món".

Malgrat que ara no en quedi cap rastre, les negociacions amb Chery van durar mesos, segons va explicar la Generalitat en aquell moment. Al setembre de 2009, Josep Huguet ja va reconèixer contactes amb la companyia xinesa i, exactament un any després, José Montilla va visitar Hefei, capital de la província d'Anhui, on Chery té la seu central.

Chery es va fundar el 1997 i exporta peces i cotxes a més de 60 països. Té fàbriques a Àsia, Amèrica (Uruguai), Àfrica (Egipte) i Europa (Rússia i Ucraïna). No era clar si, en cas d'instal·lar-se a Catalunya, proveiria el mercat local o aprofitaria la fàbrica com a plataforma per proveir el nord d'Àfrica.

stats