Política francesa
Crònica 04/09/2011

Chirac, desmemoriat

Marc Vidal
2 min
Jacques Chirac

Un estat de "vulnerabilitat"

L'expresident francès, Jacques Chirac, no compareixerà demà dilluns al Tribunal Correccional de París, on havia de començar el judici contra ell per desviament de fons públics, ja que "pateix un estat de vulnerabilitat que no li permet respondre qüestions relacionades amb el seu passat". Així ho indica un informe mèdic del neuròleg que el tracta en un hospital de la capital francesa, i que els seus advocats van fer arribar divendres al president del tribunal que porta el seu cas. L'informe mèdic, demanat per l'esposa i la filla de Chirac, va acompanyat d'una carta signada per ell mateix en què explica que no disposa "de prou capacitat com per participar en el desenvolupament de les audiències" i demana que siguin els seus advocats els que el representin a la sala de vistes.

Un cas dels anys 90

El cas, que s'havia de començar a jutjar demà al Tribunal Correccional de París, es remunta a principis dels anys 90, quan Jacques Chirac era alcalde de París. L'acusació diu que l'expresident francès va pagar amb càrrec a l'Ajuntament de la capital francesa les nòmines de treballadors del seu partit. Com que Chirac va gaudir d'immunitat judicial mentre era president de la República, entre els anys 1995 i 2007, el cas no ha arribat fins ara a judici. De fet, la vista havia de començar al mes de març, però una qüestió prèvia formal plantejada per la defensa va endarrerir-ne l'inici fins a aquest mes de setembre. El polític afronta una pena de fins a 10 anys de presó pels delictes de desviament de fons públics, abús de confiança i conflicte d'interessos.

Els jutges decidiran

Ara és en mans dels jutges que porten el cas decidir si la vista tira endavant sense la presència de Chirac i amb la representació dels advocats, com ell demana, o no. A la carta que Chirac els va enviar divendres, l'expresident diu que vol que el procés "arribi a la fi" i que està disposat a "assumir les seves responsabilitats" encara que no es vegi amb cor d'assistir a les sessions. La sala del tribunal podria accedir a la petició que siguin els advocats els que el representin o demanar un nou informe mèdic i endarrerir de nou la vista. L'estat de salut de l'expresident francès, que ara té 78 anys, ha estat motiu d'especulacions i el seu entorn familiar ha hagut de desmentir que estigui patint Alzheimer. Ahir el seu gendre va dir que la salut de Chirac "s'ha degradat molt els últims mesos" i no pot afrontar el procés "en condicions dignes".

stats