Crònica 26/05/2011

CiU i ERC acosten posicions per fer un front comú a Barcelona

Disset a setze. Aquesta és la numerologia amb la qual treballen CiU i ERC per contrarestar el bloc clar que formaran PSC i ICV en el pròxim mandat. Trias i Portabella ja han iniciat els contactes.

Albert Balanzà
2 min
El president del grup municipal d'ERC, Jordi Portabella, amb la regidora Esther Capella, dimarts en roda de premsa.

Barcelona.L'alcalde electe de Barcelona, Xavier Trias, i el president del grup municipal d'Esquerra, Jordi Portabella, van engegar dimarts al vespre els primers contactes que, més enllà d'una obligada cortesia, poden acabar formant un front comú d'actuació en el nou mandat, que oficialment arrencarà el pròxim 11 de juny amb la substitució de Jordi Hereu al capdavant de l'Ajuntament pel candidat de la federació nacionalista.

Trias, que es va trobar amb Portabella després de la reunió que va mantenir amb Hereu per activar la comissió de transferència de poders, va oferir al dirigent d'ERC una proposta de col·laboració que ara com ara no inclou cap càrrec de tinent d'alcalde. Sí que es pot traduir, però, en un suport mutu dels dos partits que reverteixi a favor dels republicans en la presidència de comissions i en el manteniment de l'estructura que Portabella ja va conservar a l'Ajuntament després de trencar amb PSC i ICV el 2007. El que està descartat en aquests contactes és la cessió de CiU a UxB-ERC d'alguna regidoria de districte. Trias i Portabella, en tot cas, s'han emplaçat a mantenir una nova trobada, amb el benentès que hi ha dues setmanes de marge per a la constitució del nou cartipàs.

CiU, de fet, en aquest acostament als republicans, que també li podria alleugerir la càrrega de feina que suposa un equip de govern curt -i limitat a l'hora de nomenar delegats i comissionats-, va començar a treballar ahir en la definició d'aquest cartipàs amb la primera reunió del grup municipal amb els regidors electes. La conclusió més clara d'aquesta primera reunió interna és que Trias designarà, tal com estava previst, el seu número dos, Joaquim Forn, com a primer tinent d'alcalde. Des del moment que encara no ha tancat la ronda de contactes amb tots els grups -avui serà el torn d'Alberto Fernández Díaz-, Trias també espera resposta de la disposició del PSC a assumir o no alguna regidoria de districte allà on poden ser majoritaris, com és el cas de Nou Barris, on els socialistes sumen deu consellers amb ICV, contra els nou de CiU i PP. Ahir no hi va haver més contactes, però el consell municipal va coincidir en el comiat al Saló de Cent de la gerent de finances de l'Ajuntament, Pilar Solans, i del president de BSM, Alfred Morales, per jubilació.

La geometria variable de diferents intensitats que està aplicant CiU, i que també impedeix designar els seus regidors de districte, també va aclarir-se en el front de la composició definitiva de l'Ajuntament, un cop no hi va haver variacions en el recompte que el PP havia demanat fer a Barcelona per obtenir un novè regidor en detriment de l'onzè de CiU. La tesi del 17 a 16, doncs, és vàlida. Almenys amb diàleg obert.

stats