LES FINANCES PÚBLIQUES
Crònica 09/03/2011

CiU comença amb ERC la batalla política pel concert

CiU i ERC visualitzaran en el ple que comença avui el seu acord per preparar l'ofensiva del concert. La federació sap que no li sobren els diputats i no pot rebutjar l'oferiment i els tempos dels republicans.

Marc Colomer
2 min
La portaveu parlamentària d'ERC, Anna Simó, en roda de premsa ahir al Parlament.

Barcelona.CiU va fer del concert econòmic (ara batejat com a pacte fiscal) el principal esquer electoral. I ERC l'hi recordarà tant com pugui. Els republicans tenen gravat a la memòria que fa 15 anys que ho busquen i ara no volen quedar al marge i renunciar a marcar el ritme.

Els grups parlamentaris de CiU i ERC mostraran en el ple del Parlament que comença avui la seva sintonia en la reivindicació. La federació és conscient de les seves estretors i sap que si amb algun grup ha de comptar d'entrada per donar la batalla a Madrid és amb els republicans. Per això votaran sense esmenar-la la moció que ERC ha presentat per forçar la creació d'una comissió "de base parlamentària" -no necessàriament amb els formalismes d'una comissió- per consensuar l'abast, competències i objectiu d'un nou model de finançament que permeti recaptar, gestionar, inspeccionar i liquidar els impostos i "equiparar els ingressos als del concert econòmic". També insten l'Estat i la Generalitat per llei a publicar cada any les balances fiscals.

Si bé la federació tenia reserves pel que fa a la referència explícita al concert econòmic -en desús en boca dels seus líders-, el portaveu parlamentari de CiU, Jordi Turull, va optar ahir per no desestabilitzar d'entrada aquest front de mínims: "No magnificarem el matís i la diferència". I, encara més, va elogiar el to dels republicans i la seva actitud propositiva en aquesta matèria. La portaveu d'ERC al Parlament, Anna Simó, va subratllar la importància que CiU accepti que aquesta no és una qüestió que hagi de plantejar en solitari, perquè "és un tema de país". ERC vol que el Govern plantegi la batalla amb el Parlament i el país darrere, si cal havent-se legitimat amb una consulta popular prèvia, perquè no pugui acceptar un cop de porta de Madrid.

El cert és que CiU tampoc perd de vista que amb el concert incomoda el PSC, que ha optat per una actitud més bel·ligerant, "tacticista", a parer de Turull. Els socialistes catalans no volen cap referència al concert, i volen rebaixar el text a la defensa del finançament pactat pel tripartit, no sortir en cap cas de l'Estatut i que la comissió parlamentària faci una proposta "d'actualització" del model un any abans que caduqui l'actual, el 2013. En canvi, ni PSC ni PP posen traves a la publicació de les balances. Ni ICV-EUiA ni Solidaritat van esclarir ahir el sentit del seu vot.

Tot i que el Govern no plantejarà el pacte fiscal a Madrid fins al 2012, vol estar ben armat per a la negociació. El portaveu de l'executiu, Francesc Homs, va explicar ahir que utilitzaran les dades de l'Institut d'Estadística (Idescat) per exigir-lo. "L'estadística és un argument molt poderós", va afirmar. Com a exemple del desajustaments que es pateixen quan no s'utilitzen les dades més fidedignes, va denunciar que en la negociació del model de finançament es van deixar de reconèixer 320.000 persones que viuen a Catalunya, una situació que va suposar que es deixessin d'ingressar 458 milions d'euros.

stats