ALIANCES DEBAT DE POLÍTICA GENERAL
Crònica 29/09/2011

CiU i ERC pacten una resolució pel concert amb consulta inclosa

CiU i ERC aproven avui una resolució sobre el concert econòmic que preveu la celebració d'una consulta ciutadana. Artur Mas juga amb la geometria variable per tirar endavant el seu programa.

S. González / O. March
3 min
El president de la Generalitat, Artur Mas, repassa apunts durant la intervenció dels caps dels grups parlamentaris al debat de política general que es va celebrar ahir al Parlament.

Barcelona.La resolució pel concert econòmic que avui aprovarà el Parlament és la primera prova palpable de l'acostament entre CiU i ERC. Els dos partits van pactar ahir una proposta per desenvolupar un projecte de llei perquè el nou sistema de finançament -el pacte fiscal- pugui ser ratificat per la ciutadania amb una consulta popular. Malgrat tot, hi ha altres punts per què el partit del Govern, CiU, ha de recórrer a la suma amb altres forces polítiques per poder-los tirar endavant. És el cas de la resolució sobre la llei electoral, en què ha pactat anar de bracet del PSC, i les mesures de reactivació econòmica, consensuades amb el PP.

El nou finançament

Sistema tributari propi i sobirà referendat per la ciutadania

Un sistema tributari propi, fora del règim comú, en què Catalunya tingui plena capacitat normativa, recapti i gestioni els seus impostos a través d'una agència tributària catalana. Aquest és el model de pacte fiscal que CiU i ERC plantegen a la resolució que han pactat, a la qual falta veure si se sumarà ICV-EUiA. Pels republicans era clau la inclusió de l'elaboració d'un projecte de llei que permeti la celebració d'una consulta popular de caràcter no referendari, és a dir, exempta del permís de l'Estat, perquè els catalans puguin votar el nou finançament. Una eina que el Govern obre la porta a utilitzar per reforçar la negociació del concert econòmic davant el nou inquilí de la Moncloa després del 20-N. La resolució fixa un termini màxim de tres mesos per presentar la norma al Parlament.

Un altre dels punts claus de la resolució és la quota a pagar a l'Estat en concepte de serveis prestats i solidaritat, que haurà de ser acordada en el marc de la comissió bilateral Estat-Generalitat, revisada quinquennalment i calculada per un grup de treball que s'haurà de constituir com a màxim un mes després de l'aprovació de les conclusions de la comissió parlamentària, és a dir, abans del 30 de novembre. Llei electoral

PSC i CiU impulsaran una ponència amb tots els partits

Tal com contemplava el pacte d'investidura, CiU i PSC van arribar a un acord per a una resolució que té com a objectiu impulsar la creació d'una llei electoral catalana a partir del gener. Va ser una de les poques concessions que van fer els nacionalistes als socialistes al llarg de la jornada d'ahir, marcada pel dur enfrontament entre Nadal i Mas a l'hemicicle. La resolució acorda la constitució d'una ponència conjunta amb la resta de partits encarregada de fer la proposta definitiva. Aquesta ponència recuperarà els treballs que ja es van elaborar al final de la legislatura anterior.

Pla d'ocupació

Una prioritat del PP per abstenir-se als pressupostos del 2011

CiU i PP van acordar transformar el pla català per a l'ocupació (pactat per Mas i la líder popular, Alícia Sánchez-Camacho al juliol) en diverses propostes de resolució que presentaran avui conjuntament. La creació d'ocupació ja va ser un dels requisits del PP per abstenir-se en la votació dels pressupostos del 2011 i també era una de les prioritats dels populars a l'hora d'afrontar aquest debat. Camacho hi va incidir en la seva intervenció al ple.

Infraestructures i llengua

Amplis acords sobre el Corredor Mediterrani i la immersió

Tots els grups menys el PP i Ciutadans donaran suport a resolucions de defensa del model d'immersió lingüística a l'escola catalana en la línia de la declaració conjunta del Parlament. També la majoria de grups parlamentaris tancaran files amb el Corredor Mediterrani. Ahir a la nit, PSC i PP encara negociaven textos per comprometre el Govern a presentar els pressupostos del 2012 abans del 10 d'octubre, tal com fixa la llei de finances públiques, que mai s'ha complert.

stats