Crònica 28/02/2011

CiU es fixa en Girona mentre que PSC i ERC volen mantenir feus

Narcís Presas
2 min

Les comarques gironines són un feu tradicionalment propici per a Convergència i Unió en les eleccions municipals. Sempre han guanyat en nombre de regidors i mantenen la seva hegemonia en els municipis mitjans i petits. Últimament, però, els seus competidors han escurçat la diferència: el PSC s'ha fet fort als municipis més habitats i Esquerra ha crescut exponencialment, fins arribar a trepitjar els talons dels socialistes. La incògnita serà veure l'efecte que pugui tenir el 28-N, devastador per als antics socis del tripartit, que confien que els electors es guiïn per criteris diferents als dels comicis catalans.

A la vegueria de les comarques gironines estan en joc 208 ajuntaments. Per nombre d'habitants o per ser capitals de comarca en sobresurten catorze, que seran els principals cavalls de batalla del 22-M gironí. D'aquests, en l'actualitat CiU en governa cinc (Figueres, Lloret de Mar, Blanes, Banyoles i Santa Coloma de Farners), el PSC també cinc (Girona, Salt, Olot, Roses i Palamós), Esquerra tres (Palafrugell, la Bisbal d'Empordà i Ripoll) i una agrupació d'independents governa a Sant Feliu de Guíxols.

Girona, en el punt de mira

La mare de les batalles tindrà lloc a Girona, on per primera vegada les enquestes donen opcions reals a la federació nacionalista d'assaltar una plaça que fins ara li ha estat prohibida. Governada ininterrompudament pel PSC des del 1979, la ciutat de l'Onyar estrenarà alcalde després de la renúncia d'Anna Pagans a tornar-se a presentar i només dos noms tenen possibilitats: la socialista Pia Bosch i el convergent Carles Puigdemont. Totes dues opcions representen un canvi generacional a la plaça del Vi i garanteixen una pugna renyida que pel pes simbòlic que té Girona captarà tots els focus del 22-M a les comarques gironines.

També Salt serà seguit amb atenció, pel pes que hi té la immigració i els conflictes socials que han afectat últimament el municipi. Iolanda Pineda (PSC) i Jaume Torramadé (CiU) contraposaran models, amb l'amenaça de veure què passa amb els partits de discurs xenòfob que treuen el cap. A Figueres, Santi Vila surt com a favorit per tornar a guanyar i a Blanes es preveu un duel igualat entre el PSC i CiU. A Olot i Lloret, per la seva part, els comicis suposaran l'adéu dels alcaldes respectius, Lluís Sacrest a la capital de la Garrotxa i Xavier Crespo a la localitat costanera.

stats