PRESSUPOSTOS
Crònica 13/07/2011

CiU i el PNB salven el sostre de despesa del govern espanyol

Joan Rusiñol
1 min

MADRID.L'executiu de José Luis Rodríguez Zapatero va superar sense sobresalts el primer tràmit per aprovar els pressupostos per al 2012 amb l'abstenció dels nacionalistes catalans i bascos i els regionalistes canaris i navarresos. La Moncloa necessitava ahir més que mai poder llançar un missatge clar d'estabilitat política als mercats financers i va aconseguir tirar endavant el sostre de despesa per l'any que ve i l'objectiu d'estabilitat pressupostària.

La vicepresidenta, Elena Salgado, va recordar que en un context econòmic com l'actual, "molt exigent", calia apostar per "l'austeritat". Per això, va avançar que els comptes que presentarà el seu govern al setembre poden tenir un sostre de despesa inferior al que va defensar ahir, de 117.353 milions d'euros, un 3,8% menys que aquest any. Pel PP, que hi va votar en contra, aquest anunci, lluny de ser una garantia de contenció fiscal, suposa augmentar la manca de "fiabilitat i confiança".

CiU va optar per repetir l'esquema de l'any passat i es va abstenir. El diputat Josep Sánchez Llibre va admetre que la situació espanyola és "crítica però salvable". Segons va dir, hi hauria marge per a un estalvi més sever i va lamentar, un cop més, que el govern espanyol no pagui aquest any el fons de competitivitat a Catalunya. Per CiU, els 8.000 milions addicionals per a les comunitats no haurien de ser finalistes per a la sanitat, sinó de "lliure disposició". El portaveu del grup, Josep Antoni Duran i Lleida, es va equivocar i va votar amb el PSOE.

Les esquerres -ERC, ICV-IU i el BNG- van dir no al projecte. Pel republicà Joan Ridao, el text del govern espanyol "vulnera el principi d'autonomia financera".

stats