UN GOVERN EN MINORIA
Crònica 18/04/2012

CiU i PP escenifiquen la seva primera crisi de la legislatura

Després d'haver anat de la mà durant un any i mig, PP i CiU han obert una escletxa en la seva fins ara bona sintonia. El Govern va anunciar ahir que no complirà les resolucions del ple de retallades.

Sara González
2 min
Artur Mas ahir amb el president i el director general de l'Aecoc, F. Javier Campo (a la dreta) i José María Bonmatí.

BARCELONA.CiU i PP ja no remen en la mateixa direcció. Les resolucions del ple de les retallades poden esdevenir el detonant que dinamiti la relació de col·laboració que fins ara han tingut els populars amb el govern d'Artur Mas. I és que el partit que lidera Alícia Sánchez-Camacho va titllar ahir de "mentider" l'executiu català després que anunciés que no pensa complir uns mandats parlamentaris que consten en el pacte de pressupostos que ambdós partits van signar. Segons va explicar ahir el portaveu del Govern, Francesc Homs, complir les resolucions comportaria una despesa de 1.477 milions que la Generalitat no es pot permetre i va qualificar "d'irresponsable" l'actitud dels populars.

"El Govern diu mentides i intoxica per tapar la seva incompetència i inutilitat", va etzibar ahir el portaveu parlamentari del PP, Enric Millo. El diputat va advertir a Artur Mas que està "més sol que mai" i que si no compleix el pacte del Neri serà "un govern sense paraula". A més, va retreure les "trampes" que s'han fet a l'hora de comptabilitzar la despesa d'unes resolucions que exigeixen inversions en infrastructures educatives i sanitàries. Segons Millo, l'executiu ha comptabilitzat el cost d'execució de l'obra sencera aquest mateix any, quan el que es demana és que "s'impulsin" perquè siguin "executades en el temps".

"Menysteniment" del Parlament

Sigui com sigui, tant els populars com ERC i ICV-EUiA van lamentar que el Govern "menystingui" el Parlament i actuï obviant que està en minoria, ja que la cambra va aprovar aquestes resolucions amb els vots afirmatius de l'oposició. Fins i tot Millo, ahir més dur que mai, va considerar que es tracta d'una actitud "impròpia d'una democràcia".

Malgrat la mala maror, el PP no va donar per trencats els acords pressupostaris amb CiU i va subratllar que quan es constitueixi la comissió de seguiment del pacte i parli "serenament" amb els convergents prendrà una decisió a l'espera d'una hipotètica "rectificació" dels nacionalistes. I és que tot i que ahir es va escenificar el moment de màxim distanciament entre ambdós partits, avui està previst que CiU i PP presentin una resolució conjunta a la comissió d'Economia per suprimir l'impost de donacions.

Tot i això, els populars acceptarien un ajornament perquè l'acord estableix la supressió de l'impost durant el 2012 i consideren que encara hi ha marge. A la vegada, CiU va insinuar ahir que potser no és el moment idoni per suprimir més impostos per l'estat de les finances catalanes.

Precisament les finances de la Generalitat són el motiu pel qual, segons asseguren fonts del Govern, fins ara el PP s'havia convertit en el seu soci principal. Especialment perquè tenien concepcions similars en el programa econòmic: als populars els agrada dir que la seva estratègia i la de CiU coincideixen en un 80% en matèria econòmica.

Però aprovats junts els dos primers pressupostos de la legislatura, el Govern vol accelerar l'agenda nacional. I més després que el congrés de CDC aprovés l'estat propi com a horitzó per a Catalunya. Un moviment que ja va fer arrufar, i molt, el nas al PP.

stats