ORDENANCES FISCALS
Crònica 18/10/2011

CiU i PP tanquen avui el pacte a Barcelona

A.b.
2 min
El president del grup municipal del PP, Alberto Fernández Díaz.

BarcelonaConvergència i Unió i el Partit Popular tancaran avui el primer gran pacte del mandat a l'Ajuntament de Barcelona amb un acord sobre les ordenances fiscals, que s'han d'aprovar dijous a la comissió local d'hisenda i que corren molta més pressa que els pressupostos. Aquest acord, que simbolitzarà la ruptura de l'equidistància fins ara mantinguda per l'equip de govern en la seva política de mà estesa a tots els grups, se sostindrà en un pacte de mínims entre les propostes programàtiques dels populars de forta rebaixa de taxes i les necessitats d'ingressos municipals.

Un cop certificada diumenge l'exclusivitat de la negociació entre nacionalistes i populars -una condició d'aquests últims a la qual els primers van accedir per raons d'urgència-, les dues delegacions van mantenir ahir una llarga trobada amb dinar inclòs en què es va deixar quasi enllestit el pacte que avui presentarà a registre la segona tinent d'alcalde, Sònia Recasens.

Ahir un dels representants del PP en la negociació, el regidor Xavier Mulleres -l'altra veu dels populars és la portaveu adjunta, Ángeles Esteller- va posar com a condició bàsica per al pacte una reducció en el cobrament dels impostos com l'IBI, l'IAE o el de construccions i obres (menys significatiu ara pels efectes de la crisi). Però Mulleres no va gosar fixar el percentatge del 30% de baixada de l'impost de béns immobles que prometia el PP en el seu programa electoral. "Són les taxes que afecten el comerç", va aclarir Mulleres. Aquest sector també serveix al PP per negociar amb CiU amb vista als pressupostos les seves prioritats clàssiques, ja que amb la proposta d'elaboració d'un pla integral i transversal del comerç els conservadors pretenen incloure millores de seguretat, pressió policial contra la venda il·legal i redefinicions en les contractes de neteja i il·luminació.

Cap d'aquestes idees s'han trobat amb l'oposició frontal de l'equip negociador de Xavier Trias, que encapçala Sònia Recasens, perquè al cap i a la fi són propostes que CiU també va incloure en les seves prioritats de canvi a l'Ajuntament de Barcelona. De tota manera, més enllà d'una pressió fiscal moderada i de l'augment de les mesures de seguretat, la concreció més complicada que pot tenir l'equip de govern és la renegociació de les contractes de neteja (adjudicada fins al 2017) i d'il·luminació (adjudicada fins al 2013).

Procés quasi irreversible

Amb la negociació entre CiU i PP ben greixada, ahir el president del grup municipal del PSC i exalcalde de Barcelona, Jordi Hereu, va qualificar la seva exclusió de la negociació com "un pas enrere, no sé si irreversible" per condicionar la resta de pactes del mandat com els pressupostos, el pla d'actuació municipal o els plans d'actuació de districte, que CiU també vol accelerar en aquest inici de mandat perquè no s'allarguin fins als disset mesos, com va passar en el quadrienni anterior. Hereu, una mica lacònic, va insistir ahir que els socialistes a Barcelona sempre estaran "oberts als pactes".

stats