CRISI ELS COMPTES DE LA GENERALITAT
Crònica 09/02/2012

CiU i PP ultimen l'acord pels pressupostos

Encara no hi ha fumata blanca per als pressupostos de la Generalitat del 2012. CiU i PP esperen resoldre aviat les discrepàncies sobre l'aplicació de la taxa d'aigua i tancar avui un acord en ferm.

O. March / S. González
2 min
ESPRINT FINAL Membres de CiU i PP van seguir negociant ahir els pressupostos catalans. En primer pla, Francesc Homs i Jordi Turull (CiU).

BARCELONA.Una altra marató de reunions, trucades i correus electrònics no va ser suficient per tancar un acord entre CiU i el PP pels pressupostos de la Generalitat per al 2012. "El to és més positiu que ahir [per dimarts], però seguim treballant", van coincidir a valorar negociadors dels dos partits a la sortida de l'última trobada de la jornada, que es va dur a terme al Parlament a última hora de la tarda. Les converses van seguir al llarg de la nit d'ahir amb la idea que aquest matí, que és quan la llei d'acompanyament dels comptes catalans ha de rebre el vistiplau en comissió, es pugui anunciar l'acord definitiu.

El principal escull en la negociació té a veure amb l'aigua. La minimització de la taxa turística que han forçat els populars ha fet que el Govern hagi de buscar alternatives a aquesta davallada no prevista dels ingressos. La via triada ha estat la d'imposar una taxa a les empreses subministradores d'aigua, que el PP no veu amb bons ulls perquè considera que aquest nou gravamen repercutirà en la factura dels usuaris. Des de CiU expliquen que aquesta taxa a empreses subministradores també té com a objectiu reflotar la situació de l'Agència Catalana de l'Aigua (ACA), que es troba en la corda fluixa financera.

Presència de l'ACA

Tant alt era el grau de desacord en aquest aspecte que a la reunió del vespre s'hi va afegir Leonard Carcolé, director de l'ACA, que segons fonts de CiU va explicar als representants del PP -liderats pel seu secretari general, Jordi Cornet, i pel seu portaveu parlamentari, Enric Millo- la mala situació que travessa l'ens. Malgrat que no van arribar a una entesa definitiva, el to exhibit per les dues parts en sortir de la reunió indica que s'està en camí de trobar una solució intermèdia. "La discussió ha entrat en una fase més tècnica que ideològica", va reconèixer un negociador de CiU tan bon punt la trobada -a la qual va assistir el portaveu del Govern, Francesc Homs- es va donar per finalitzada.

Les dues parts de la negociació coincideixen a afirmar que un cop compartida extensament la informació de la qual es disposa s'aplana el terreny per a l'acord. De les converses entre CiU i PP amb Carcolé en va sortir una contraproposta que no ha transcendit perquè encara cal consultar els serveis tècnics per veure si és "viable", i podria canviar al llarg del dia d'avui. En tot cas, CiU està disposada a buscar una solució que permeti que la taxa afecti el mínim possible el consumidor i, així, aconseguir l'abstenció del PP al ple de la setmana vinent.

Confluència d'interessos

Si l'acord es tanca avui definitivament com preveuen tant CiU com PP, els populars sumaran una raó més per estar al podi de la geometria variable de la qual fa gala Artur Mas. Al president espanyol, Mariano Rajoy, li interessa sumar CiU a les seves reformes, mentre que el Govern necessita un aliat. L'entesa és sòlida després de dos pressupostos i només la futura negociació sobre el pacte fiscal la pot amenaçar.

stats