CONSENS CONTRA LA CORRUPCIÓ
Crònica 11/02/2011

CiU i PSC obren converses per Antifrau

La sobtada mort de David Martínez Madero el 21 de gener va deixar l'Oficina Antifrau sense director i, per tant, paralitzada. Els moviments polítics per pactar el seu relleu ja han començat.

Pere Martí
2 min
El director de l'Oficina Antifrau va morir d'un atac de cor el 21 de gener.

BarcelonaL'Oficina Antifrau (OAC) corre el risc de quedar aturada si en les properes setmanes no es nomena un nou director. La mort de Martínez Madero a l'aeroport de Milà per un atac de cor va frenar en sec la tasca de l'oficina, perquè la signatura del director és imprescindible per a qualsevol investigació o gestió. Per mirar d'encarrilar la designació d'un nou titular, dimecres es van reunir el president de la Generalitat, Artur Mas, i el cap de l'oposició, Joaquim Nadal.

Durant la trobada, celebrada al Parlament, van acordar creuar-se noms per accelerar un nomenament que eviti la imatge de provisionalitat de la institució. La designació del director és a proposta del president de la Generalitat, però requereix el suport de les tres cinquenes parts del Parlament en primera votació o la majoria absoluta en la segona. Per tant, CiU necessita com a mínim el suport d'un altre grup per nomenar el director, i ha optat per buscar el consens amb el PSC, tot i que no tanquen la porta que s'hi sumin altres grups.

Inicialment convergents i socialistes no descartaven nomenar provisionalment un dels directors funcionals actuals, concretament el de Prevenció, Xavier Sisternas, però aquesta opció sembla descartada i tant CiU com el PSC prefereixen consensuar un nom més consagrat, que reforci el perfil de l'Oficina. De fet, la mesa del Parlament del 2 de febrer ja va rebutjar la petició feta pels mateixos directors funcionals de nomenar un director interí, perquè la llei de creació de l'organisme no ho permet, però sí que va acordar articular els mecanismes necessaris per poder fer efectiu el pagament de les nòmines del mes de gener del personal de l'Oficina.

Suport molt ampli

Un primer nom que havia sortit era el de Maria Sanahuja, exdegana dels Jutges de Barcelona, però va ser descartada pels nacionalistes per la seva proximitat als socialistes: havia signat un manifest un manifest de suport a José Montilla. La intenció de Mas és trobar un nom que reuneixi un suport molt ampli, perquè rebi el suport del màxim nombre de grups parlamentaris.

Mas i Nadal no van fixar un termini per tancar el nom, però sí que van acordar accelerar les gestions, ja que ERC comença a pressionar per evitar la paràlisi i que es posi en dubte la continuïtat de l'ens. Els republicans han entrat una pregunta al Parlament demanant al govern quantes denúncies han decaigut durant el període de gairebé un mes d'inactivitat. Quan entra una denúncia a l'OAC es fa un estudi previ per veure si els fets denunciats tenen versemblança en un termini de trenta dies. Si prospera, comença la investigació, que ha de durar sis mesos com a màxim i quan acaba o s'envia a la fiscalia o s'arxiva. Qualsevol d'aquests tràmits requereix la signatura del director, de tal manera, que si no n'hi ha un de nomenat aviat, poden decaure algunes denúncies presentades.

L'Oficina Antifrau va ser creada pel govern tripartit, a instàncies d'ERC, el novembre del 2008, amb el vot en contra de CiU. Al si del tripartit també va haver de superar els obstacles que hi posava el PSC, que no volia que l'OAC pogués investigar els municipis.

stats