CENT DIES DE GOVERN
Crònica 15/04/2011

CiU i PSC obren converses per la llei electoral

El president de la Generalitat, Artur Mas, i el cap de l'oposició, Joaquim Nadal, es van reunir ahir al matí al Palau de la Generalitat. No hi va haver grans acords però CiU i el PSC ja parlen de llei electoral.

Pere Martí
2 min
Joaquim Nadal va ser entrevistat ahir a TV3 com a cap de l'oposició per la seva directora, Mònica Terribas, per valorar els 100 primers dies de govern.

Barcelona.CiU i el PSC ja han iniciat contactes per pactar una llei electoral catalana. Dos experts, nomenats un per cada partit, intentaran pactar uns "principis bàsics" per veure si és possible l'acord i, si és així, aleshores el traslladaran a la resta de grups parlamentaris. Joaquim Nadal va revelar aquestes converses, durant l'entrevista que ahir a la nit li va fer Mònica Terribas a TV3, com a cap de l'oposició.

Els intents de fer una nova llei electoral a Catalunya, l'única comunitat autònoma de l'Estat que no en disposa, sempre han fracassat perquè els interessos de partit s'han acabat imposant. La legislatura passada es va constituir una comissió parlamentària, que va tancar sense acord però amb el compromís de reprendre's aquesta legislatura. Socialistes i convergents prefereixen consensuar abans unes bases de la llei, per no eternitzar els treballs. A més, es dóna la circumstància que en aquesta legislatura CiU i el PSC tenen prou majoria a la cambra per aprovar-la sols. Sumen les dues terceres parts dels diputats, cosa que fa que no necessitin ni ICV, ni ERC ni el PP per tirar-la endavant.

El clima entre CiU i el PSC s'ha tensat les últimes setmanes, sobretot per l'oposició del PSC a les retallades del Govern. Per mirar de rebaixar la tensió, el president de la Generalitat es va reunir ahir amb Joaquim Nadal al Palau de la Generalitat, segons va revelar el segon durant l'entrevista, cosa que fan amb una "certa freqüència", segons va explicar, però va assegurar que no s'havien tocat temes de fons. Del que sí que van parlar és de l'Oficina Antifrau, segons van explicar a l'ARA fonts coneixedores de la reunió, que estava bloquejada des del 21 de gener, quan el seu titular, David Martínez Madero, va morir sobtadament. Mas i Nadal van intercanviar diverses propostes de noms, però no en van consensuar cap i van emplaçar-se a una nova cita per resoldre aquesta situació.

La reunió, confirmada posteriorment pel govern català, va servir per llimar una mica la tensió, però no hi va haver aproximacions en temes claus, com el suport del PSC als pressupostos. Durant l'entrevista a TV3, Nadal va estar poc agressiu amb el Govern, però va mantenir l'oposició del seu partit als comptes si CiU no retira la rebaixa de l'impost de successions. El cap de l'oposició es va mostrar disposat a dialogar si Mas posava el comptador a 0 en matèria de retallades i presentava uns pressupostos que incloguessin la partida del fons de competitivitat per aquest any, cosa que CiU rebutja. A canvi, va reiterar que els 25 diputats del PSC a Madrid estan a disposició del Govern per modificar els pressupostos de l'Estat i introduir-hi la partida de 1.450 milions del fons de competitivitat.

Nadal va oferir suport a la Generalitat per negociar amb el govern de Madrid i en l'únic moment en què va apujar el to va ser quan es va referir a les retallades de la sanitat i va advertir que no es pot demanar "que cada centre de salut faci la seva autoimmolació". Pel que fa al debat sobiranista, es va mostrar partidari d'esgotar la via estatutària i de renegociar el finançament l'any 2013, tal com està previst.

stats