LA GOVERNABILITAT DE CATALUNYA
Crònica 30/12/2011

CiU i PSC posen el comptador a zero

Sara González
2 min
REUNIÓ "LLARGA I CORDIAL" 
 El nou líder del PSC, Pere Navarro, i Artur Mas es van reunir durant 90 minuts a la Generalitat.

BARCELONAAny nou, PSC nou i estratègia d'oposició nova. El líder dels socialistes catalans, Pere Navarro, vol encetar el 2012 demostrant que és capaç de recuperar la centralitat que ha perdut el partit durant el primer any de la legislatura d'Artur Mas. No ha trigat ni dues setmanes a posar sobre la taula del president de la Generalitat una sociovergència estable per dinamitar la geometria variable del Govern i penjar-se la medalla de soci preferent de la qual fins ara ha fet gala el PP. Una altra cosa serà que hi hagi reciprocitat per part de l'executiu català. D'entrada, Mas rep la predisposició del PSC amb els braços oberts, però li fa una petició cabdal: que doni suport al pacte fiscal.

"Hem obert una nova etapa en el partit i en el paper que volem desenvolupar dintre de la societat catalana", va explicar Navarro, que pretén posar punt final a les oscil·lacions en el model d'oposició que fins ara ha protagonitzat el PSC. Eclipsats pel PP en aquest últim any, els socialistes aprofitaran la renovació de cares que hi va haver al congrés per esmerçar-se, com també està fent ERC, a donar arguments a CiU per tancar acords i, en tot cas, deixar clar que ells no són els responsables si el Govern torna a pactar amb el PP.

Mecanismes per negociar

Explorar vies -més enllà de l'impost de successions- per augmentar els ingressos, establir un full de ruta per a la reactivació econòmica, mantenir l'estat del benestar i fomentar la cohesió territorial són els quatre eixos del document que va presentar a Mas el líder del PSC i sobre els quals ambdues parts van acordar, després de reunir-se durant una hora i mitja, buscar els mecanismes per negociar.

"No hem vingut aquí a fer propostes impossibles perquè ens diguin que no i poder còmodament marcar perfil. Hem fet un document amb propostes que es poden dur a terme", va assegurar Navarro, que va subratllar que no hi anava a buscar vots, ja que no hi ha cap context electoral, sinó a treballar pel país. El líder del PSC va deixar clar que no havia vingut a posar-se "a la cua de la geometria variable" i que el seu objectiu era proposar "un model de país" que pot garantir l'estabilitat de l'executiu.

Tot i que el Govern reconeix que aquesta presa de contacte amb el PSC "pot donar fruits", no pensa per ara deixar de jugar a la geometria variable. "És fruit del vot del poble de Catalunya", va justificar el portaveu del Govern, Francesc Homs.

Mas va aprofitar la necessitat del PSC de tornar a acaparar els focus per demanar-li que doni suport al pacte fiscal i a la llei de consultes. El president també va instar Navarro a negociar una nova llei electoral i a pactar la llei de governs locals, la reforma de la CCMA i l'Acord Nacional de Cultura. Per als pressupostos, tant Navarro com el Govern assumeixen que el temps és just per tancar un acord, però afirmen que seguiran dialogant. El PSC vol fer foc nou en la seva relació amb el Govern. Caldrà veure, però, si no acaba sent foc d'encenalls i Mas torna a decantar-se pel PP.

stats