ORDENANÇA DE CIVISME
Crònica 20/01/2011

CiU i PSC prohibiran el nudisme a Barcelona

Anar despullat o només amb banyador per Barcelona estarà castigat i depassarà l'àmbit del veto per recomanació. La inclusió d'aquest punt a l'ordenança de civisme té l'aval de PSC i CiU i el rebuig d'ICV.

Maria Ortega
2 min
La modificació de l'ordenança del civisme vol acabar amb imatges com la d'aquest home despullat anant en bicicleta pel centre de Barcelona.

BarcelonaLa comissió de seguiment de l'ordenança de civisme de l'Ajuntament de Barcelona posarà avui fil a l'agulla al debat iniciat al novembre que proposava incloure el nudisme i el seminudisme en el paquet de conductes sancionables. La proposta té el vistiplau dels grups municipals del PSC -que l'impulsa- i de CiU i, per tant, té els vots necessaris per tirar endavant i, en tractar-se d'una modificació de caràcter puntual d'una ordenança ja existent, pot, fins i tot, rebre l'aprovació final aquest mandat.

La idea de multar les persones que es passegin despullades o amb banyador i sense samarreta pels carrers de la ciutat i lluny de la platja, però, ha tornat a dividit el bipartit municipal. ICV-EUiA topa frontalment amb aquest canvi, perquè ha rebutjat sempre l'ordenança de civisme i perquè al novembre ja es va oposar a l'ampliació de les sancions amb aquest punt. El que es va recollir en aquell primer esborrany al novembre és exactament el mateix que es debatrà avui.

Les sancions previstes per als descamisats oscil·len entre els 120 i els 300 euros si es va en banyador i entre els 300 i els 500 si es va despullat o quasi despullat. L'excés de prohibicions, però, ha encès els ànims del soci de govern i allarga la llista de divergències entre PSC i ICV-EUiA, que van des de la tradicional oposició al document en si de l'ordenança de civisme fins a la candidatura dels Jocs d'Hivern o el pla Barça. Una més, doncs, a la llista de crisis del bipartit.

El president del grup municipal d'ICV-EUiA a Barcelona, Ricard Gomà, va apuntar ahir que aquesta modificació es basa en "deliberacions opinables" sobre el que és decent i el que no ho és i apuntava que és "innecessari i ridícul intentar regular a cop de sanció i prohibició una conducta puntual que no ha generat problemes de convivència". ERC, en una línia semblant, va afegir a través de Jordi Portabella que l'Ajuntament té prioritats "més importants" i adverteix: "No es pot prohibir per cinc persones [que ho fan] perquè aviat tot estaria prohibit". El PP, per la seva banda, es reivindica com a pare de la criatura i recorda que ja va presentar una proposta per prohibir el nudisme l'any 2007. I vol un text més restrictiu.

Intent de més consens

El debat d'avui, no obstant això, serà del tot innecessari perquè l'alcaldable de CiU, Xavier Trias, va reiterar ahir el seu suport incondicional a la modificació de l'ordenança perquè considera "intolerable" que hi hagi gent que faci exhibicionisme pel carrer. Tot i això, la regidora de Seguretat de l'Ajuntament, Assumpta Escarp, que va treure ferro a les divergències de l'equip de govern, va explicar ahir que s'intentarà assolir "el consens més gran possible a l'hora de tirar endavant la mesura" i va puntualitzar que no es tracta d'un "enduriment de l'ordenança del civisme", com s'apunta des de ICV-EUiA, sinó d'introduir un paràmetre que fins ara no s'havia regulat. D'aquesta manera, es vol acabar amb el buit legal que imperava en les sancions per nudisme. L'Ajuntament s'agafava, fins ara, a l'ordenança sobre usos de l'espai públic que considera sancionables els comportaments que ofenen altres persones i que també multava per desobediència. Ara l'objectiu és fixar paràmetres únics.

stats