LA CORRUPCIÓ ADJUDICACIONS IRREGULARS
Crònica 26/02/2011

CiU i PSC s'espolsen qualsevol responsabilitat

Tant el PSC com CiU es mostren oberts a col·laborar amb la justícia, però intenten fugir de l'inevitable ombra de la sospita que s'estén davant les presumptes irregularitats en les adjudicacions de GISA.

Sara González
2 min
El conseller d'Economia, Andreu Mas-Colell, no descarta que l'auditoria de les finances de la Generalitat s'ampliï a empreses concretes.

Barcelona.La nova presumpta trama de corrupció que esquitxa l'administració catalana es va convertir ahir en una patata calenta que tant els socialistes com els convergents s'esforcen a esquivar. CiU i PSC van mostrar ahir la seva predisposició a "col·laborar" amb la justícia, però tots dos es van esmerçar a atribuir-se mútuament el context o els orígens a partir dels quals es va cometre el presumpte cas d'irregularitats en l'adjudicació d'obres públiques de la Generalitat.

Pel que fa a GISA, la investigació apunta que la irregularitat es va produir en l'adjudicació de les obres d'una carretera de la demarcació de Girona entre el 2007 i el 2009. Aquesta dada és l'excusa perfecta per al president de la Generalitat, Artur Mas, per subratllar que la justícia està repassant obres que es van dur a terme durant la passada legislatura i, per tant, que es van executar sota la "responsabilitat d'un altre Govern". "Acabem d'arribar al Govern, però no volem assenyalar ningú amb el dit. Ja es veurà si hi ha motiu o no per aquestes indagacions", va assegurar Mas. El conseller d'Economia, Andreu Mas-Colell, va puntualitzar ahir que l'auditoria que demanarà l'executiu per conèixer la situació financera de la Generalitat "no exclou auditories a empreses concretes" i que es faran "totes les que siguin necessàries".

Però el PSC tampoc està disposat a carregar amb el mort. Per això es va afanyar a destacar que el gerent de GISA a Girona, Jordi Vergé, imputat per un presumpte delicte de suborn i alteració de preus de concursos i subhastes públiques, és funcionari des de fa més de 20 anys i tenia ja responsabilitats en l'empresa pública al 2001, quan CiU encara governava a la Generalitat. Els socialistes també van tancar files entorn de l'exconseller de Política Territorial i Obres Públiques Joaquim Nadal. El secretari d'organització del PSC, José Zaragoza, va negar ahir en declaracions a Catalunya Ràdio que Vergé fos un home de confiança de Nadal.

El mateix exconseller va afirmar ahir, via Twitter, que desconeix "què ha passat" i que si fa dos mesos va visitar les oficines de GISA al carrer Vergós de Barcelona va ser per acomiadar-se de l'empresa, de la mateixa manera que ho va fer amb Ferrocarrils de la Generalitat. El portaveu parlamentari del PSC va expressar la seva "màxima col·laboració amb la justícia" i va demanar respecte pel secret de sumari i la presumpció d'innocència.

Celeritat en la investigació

Els republicans, que governen a la Diputació de Girona, van optar per la "prudència". El secretari d'imatge i comunicació d'ERC, Ignasi Llorente, va demanar a les autoritats competents que actuïn "de la manera més diligent i ràpida possible" perquè la investigació no es perllongui en el temps. A aquesta petició es va sumar ICV. La diputada ecosocialista Laia Ortiz va titllar el cas d'una altra "taca negra en la confiança dels ciutadans cap a l'administració". Ortiz va recordar que encara hi ha pendent el nomenament del nou director de l'Oficina Antifrau, òrgan "clau" en la lluita contra aquest tipus de casos.

Per la seva banda, el PP va alertar d'un possible "pacte de silenci sociovergent" davant les presumptes irregularitats. "No seria la primera vegada", va dir el portaveu del PP, Enric Millo, en al·lusió a casos com el Pretòria o el Carmel.

stats