ELECCIONS 2011
Crònica 01/05/2011

CiU augura "joc brut" a la campanya

La millor defensa és un bon atac. Per això Mas es va anticipar ahir al discurs al qual s'aferrarà l'oposició durant la campanya. CiU va assenyalar els socialistes com els responsables de "trinxar" Catalunya.

Sara González
2 min
CiU augura "joc brut" a la campanya

Barcelona.No hi haurà fair play . Aquesta és l'advertència que va llançar ahir el president de la Generalitat, Artur Mas, al Consell Nacional de CiU, que es va convertir en tota una exhibició de múscul. Per blindar-se dels efectes electorals de les retallades, Mas va aferrar-se a la màxima que diu que la millor defensa és un bon atac. "Hi haurà joc brut a la campanya. Es denunciarà constantment que hi ha una mena de dimonis, que som nosaltres, que es dediquen a desmuntar l'estat del benestar". Un cop revelada la tàctica dels rivals, CiU va recórrer, una vegada més, al clàssic d'assenyalar "la mà foradada" del tripartit i la "deslleialtat" de l'Estat com els dos botxins principals de Catalunya.

El Consell Nacional de CiU d'ahir tenia una doble missió: ressuscitar la moral de victòria del 28-N i traçar la coartada perquè les retallades no passin factura el 22-M. El guió estava ben pautat. Pas 1: assenyalar els culpables, tant els de casa com els de Madrid. "És lamentable que el govern central estigui més pendent de deixar de pagar els deutes que té amb Catalunya que d'agafar el toro per les banyes per combatre la crisi", va dir Mas, que va afegir que ni la reforma laboral ni la negociació col·lectiva han donat resultats.

Pas 2: presentar-se com a víctima d'un complot orquestrat pels sindicats i oposició. "L'estat del benestar no es defensa sortint al carrer amb pancartes. Es defensa, en primer lloc, no malgastant", va dir el president en referència a la manifestació contra les retallades convocada pel 14 de maig. En aquest sentit, el líder d'Unió i portaveu de CiU al Congrés, Josep Antoni Duran i Lleida, va convidar els manifestants a concentrar-se al carrer Nicaragua, just davant de la seu del PSC. "Han deixat el país trinxat i a sobre volen enganyar la gent", va insistir.

El pas 3, que Duran també va perpetrar, va ser recórrer al greuge de l'Estat amb Catalunya. Va denunciar que mentre es nega a Catalunya els 1.450 milions d'euros del fons de competitivitat, el PSOE ha aprovat 3.700 milions d'euros per a l'AVE d'Extremadura. "Si no hi ha diners, no hi ha diners per a ningú", va etzibar Duran, que també va denunciar l'incompliment de la disposició addicional tercera de l'Estatut.

Sense marques blanques

El pas final, el quart, va ser el del discurs de la victòria. L'alcaldable de CiU a Barcelona, Xavier Trias, es va presentar ja com a guanyador davant d'un auditori eufòric. Tant Mas com Duran van anunciar la fi d'una era i fins i tot es van atrevir a pronosticar que CiU guanyarà les municipals en percentatge i nombre de vots. "Hereu no vol que Montilla i Zapatero vinguin durant la campanya perquè el fracàs s'encomana", va dir un Trias cec de victòria.

stats