LLUITA CONTRA EL DÈFICIT
Crònica 12/01/2012

CiU avala les retallades de Rajoy

El govern espanyol ja té el suport dels nacionalistes al polèmic pla antidèficit. Avui, el president de la Generalitat, Artur Mas, és a Madrid, on farà valer aquest gest per exigir a Rajoy que compleixi.

Joan Rusiñol
3 min
LA LEGISLATURA COMENÇA AMB UN ACORD PP-CIU
 Mariano Rajoy ha aconseguit aprovar la seva primera gran mesura econòmica, el pla per reduir el dèficit públic, amb el suport dels diputats de CiU. La Moncloa assegura que la majoria absoluta no ha d'invalidar la manca de "complicitats" amb els altres grups polítics. Els nacionalistes van justificar el vot afirmatiu per "coherència política".

MADRIDLa fotografia política al Congrés ha canviat en només tres setmanes. Després del cop de porta de CiU a la investidura del president espanyol, Mariano Rajoy, ahir la federació nacionalista va canviar de tàctica i va votar al Congrés a favor del pla espanyol que redueix la despesa pública en 8.900 milions i apuja impostos com l'IRPF. No és gratuït que avui, 24 hores després, el president de la Generalitat, Artur Mas, protagonitzi un esmorzar informatiu a Madrid. Amb el sí sota el braç, reclamarà a l'Estat un exercici de coresponsabilitat fiscal i que pagui els deutes.

Segons han explicat a l'ARA fonts del Govern, el cap de l'executiu exigirà a Rajoy que aboni els 759 milions pendents de l'addicional tercera de l'Estatut. El gruix de la intervenció estarà centrat a posar en relleu que la Generalitat es mulla a l'hora de complir amb les directrius que marca la UE i, en canvi, l'Estat no compleix amb les obligacions financeres cap a Catalunya.

Coherència i inversió de futur

El portaveu econòmic de CiU al Congrés, Josep Sánchez Llibre, va justificar el vot a favor del decret de mesures urgents del govern espanyol per "coherència política, rigor pressupostari i coratge en un moment d'extrema gravetat". Pel diputat, cal predicar amb l'exemple i ser conseqüents: si demanen suport a les mesures que està prenent la Generalitat, cal avalar les que posa en marxa Madrid encara que puguin ser iniciatives "impopulars". De fet, va retreure al PSC que els critiqui "irresponsablement" i al PP que s'oposi a qüestions com la taxa turística i, en canvi, els uns i els altres hagin buscat els vots de CiU al Congrés.

Més enllà d'això, però, fonts de la federació van explicar a aquest diari que el suport a Rajoy és "una inversió de cara al futur" per blindar-se a l'hora de posar el capítol de greuges sobre la taula, com farà avui el president. També admeten, però, que CiU busca "receptivitat al PP", possible soci per pactar els pressupostos a Catalunya i de qui s'ha allunyat els últims dies, entre altres coses, per la negativa de l'alcalde de Barcelona, Xavier Trias, d'incloure el PP al govern municipal. L'Ajuntament barceloní, per cert, va advertir ahir que no aplicarà la pujada de l'IBI que inclou el decret.

A l'altra vorera, a la Moncloa, la satisfacció era evident perquè havien demostrat que eren capaços d'aconseguir "complicitats". El cap de l'executiu espanyol va situar des del primer minut Josep Antoni Duran i Lleida, que ahir no va ser al ple per motius de salut, com el principal interlocutor en temes econòmics.

L'entorn de Rajoy creu que la imatge d'ahir al Congrés evidencia que hi ha un "esforç compartit" entre governs per reduir el dèficit i que els "reforça" mútuament. No van amagar, però, el fet que els nacionalistes catalans estan en minoria al Parlament, un fet que, a parer del PP, els dóna marge per marcar el camí.

El paquet de mesures no es tramitarà com a projecte de llei i, per tant, no hi haurà marge polític per modificar-lo. Sánchez Llibre havia certificat que hi havia algunes mesures que no els agradaven, com la pujada de l'IRPF, que va qualificar de "confiscatòria". Dilluns, el conseller d'Economia, Andreu Mas-Colell, havia dit que aquest augment farà créixer "el dèficit fiscal i pot ser asfixiant per a Catalunya". Ahir mateix, l'expresident Jordi Pujol va afirmar que "si la situació continua com fins ara", Catalunya no serà viable dins d'Espanya des d'un punt de vista econòmic. Segons Pujol, la discriminació que pateix Catalunya és un argument més a favor de la independència.

Europa acusa les comunitats

El debat entre el ministre d'Hisenda, Cristóbal Montoro, i el portaveu del PSOE, José Antonio Alonso, es va cenyir a un intercanvi de retrets sobre la responsabilitat del dèficit i en qui va ocultar informació: si l'antic govern socialista o Rajoy, "enganyant" els electors el 20-N.

A Brussel·les aquest desviament del 6% a més del 8% no li ha fet gens de gràcia. El comissari d'Afers Econòmics, Olli Rehn, va qualificar de "lamentable" la xifra i va acusar les comunitats autònomes -amb les explicacions de l'executiu de Rajoy com a referència- de ser les responsables d'una "despesa excessiva", informa Laia Forès.

En aquest context, l'agència Fitch va llançar ahir un altre avís: no descarta rebaixar la nota del deute espanyol a finals de mes.

stats