EL PAPER DE LA FEDERACIÓ A MADRID
Crònica 09/03/2012

CiU avala també la reforma laboral

CiU i el PP continuen exhibint sintonia econòmica al Congrés de Diputats. La federació vota sí a la reforma laboral perquè respectarà competències autonòmiques en la gestió de les polítiques actives.

Joan Faus
3 min

MADRID.CiU continua donant suport al PP al Congrés de Diputats sense, per ara, rebre cap concessió significativa a canvi. La federació nacionalista va votar ahir a favor del decret de la reforma laboral. Fa tres setmanes també va donar el seusía la reforma financera i, abans, a la convalidació del polèmic primer pla d'ajust de l'executiu espanyol, que incloïa una pujada d'impostos. Queda lluny el no a la investidura de Mariano Rajoy a finals del 2011.

Els nacionalistes continuen reforçant la seva sintonia econòmica amb el PP tot i que fins ara no han aconseguit arrencar al govern espanyol cap compromís sobre els deutes pendents amb la Generalitat (com els 759 milions d'euros de l'Estatut o els 1.450 milions d'euros del fons de competitivitat) ni sobre el pacte fiscal. Rajoy sí que va assenyalar d'entrada CiU com a soci preferent. La seva primera reunió política com a president va ser amb el portaveu de la federació al Congrés, Josep A. Duran i Lleida.

Fins ara, el full de ruta dissenyat per la Moncloa s'ha complert. D'una banda, dóna prioritat als acords econòmics estratègics amb CiU, però, de l'altra, planteja mesures recentralitzadores. Rajoy és conscient, a més, que si els pressupostos de l'Estat no agraden al govern català -per exemple si no inclouen els diners de l'addicional tercera de l'Estatut- sempre pot buscar suports al PNB i a Coalició Canària.

Rebuig unànime de l'esquerra

El decret de la reforma laboral, que va entrar en vigor el 12 de febrer, es va convalidar amb 197 vots a favor i 142 en contra. A banda de CiU, el PP va sumar el suport d'UPN i Foro Asturias. Tots els altres partits hi van votar en contra, amb dures crítiques del PSOE i IU-ICV. Els nacionalistes catalans es debatien abans de la votació entre l'abstenció i el sí. Finalment van optar per aquesta última opció després que l'executiu es comprometés a garantir les competències autonòmiques en la gestió de les polítiques actives d'ocupació. "És una reforma àmplia i profunda", va dir el diputat de CiU Carles Campuzano. La qüestió de les competències, que CiU va portar dilluns al Consell de Garanties Estatutàries, serà modificada en la tramitació com a projecte de llei.

El debat al Congrés es va estendre tres hores i va ser encès. La ministra de Treball, Fátima Báñez, i la portaveu del grup socialista, Soraya Rodríguez, es van embrancar en un intens intercanvi dialèctic. El PSOE ha convertit la norma en el seu principal cavall de batalla contra Rajoy i la portarà al Tibunal Consitucional si no s'accepten les seves esmenes. "Inútil", "radical" i "barbaritat econòmica" van ser alguns dels epítets que va emprar Rodríguez, que va advertir que suposarà un abaratiment del 43% de l'acomiadament. La reforma facilita l'acomiadament objectiu en clarificar-ne les causes. Qualsevol empresa que acumuli ara nou mesos seguits amb caiguda d'ingressos podrà acomiadar amb indemnitzacions de 20 dies per any treballat. A més, el cost de l'acomiadament improcedent -sense motiu- es redueix dels 45 als 33 dies. També dóna més flexibilitat interna a les empreses.

Unes crítiques que va replicar amb igual vehemència Báñez: "Per facilitar l'acomiadament ja hi ha els governs del PSOE, que són una màquina de destrucció d'ocupació". La ministra va tornar a estendre la mà als altres partits per "millorar" el text a través d'esmenes. Després del ple, Rajoy va insistir que era necessària: "No podem estar amb una legislació de fa més de 30 anys".

S'acosta la vaga del dia 29

Els comitès de CCOO i UGT decideixen avui si convoquen vaga general. Els sindicats, igual que els partits d'esquerra, desconfien que el decret sigui objecte de grans canvis. Les centrals especulen amb el 29 de març, el dia previ a la presentació dels pressupostos, com a data per a la vaga. Les centrals sobiranistes basques, gallegues i catalanes ja l'han convocat aquell dia. Ahir, tant els líders catalans de CCOO i la UGT com diputats d'ERC i Amaiur van demanar-la. La resposta, avui.

stats