Crònica
Crònica 21/03/2011

CiU busca el seu primer ple a la Catalunya Central

Joan Piqué
2 min

CiU és hegemònica a la Catalunya Central i confia a allargar el 28-N fins al 22-M per consolidar el seu domini i recuperar places que se li han resistit, com Manresa, Igualada i Solsona.

La federació va escombrar a les eleccions nacionals, amb més del 48% dels vots. A les municipals ha estat sempre majoritària. Però des que el 1987 va tocar sostre, el PSC li ha anat retallant diferències i ERC s'ha situat al tercer graó del podi, però competirà ara amb la Solidaritat de López Tena i Uriel Bertran, amb un resultat notable el 28-N en un territori on també les CUP tenen espai propi. D'entre els minoritaris, Vic va ser el bressol de la xenòfoba Plataforma per Catalunya (PxC), que va aparèixer el 2007 i treballa per treure rèdit de les tensions socials que han aflorat amb la crisi.

Manresa, fi de cicle?

CiU creu haver trobat el candidat per trencar l'hegemonia del tripartit que governa des del 1995 a Manresa. Valentí Junyent, reconegut gestor esportiu, ha posat tota la carn a la graella per derrotar Josep Camprubí (PSC), que exhibeix experiència com a aval per repetir. ERC, que estrena el prestigiós cirurgià i cooperant Pere Culell com a candidat, pot tenir la clau. Però també poden tenir coses a dir els independents de nova creació MoVeM i Manresans.

A Vic, el domini convergent ha estat incontestable des del 1979. Fins i tot el 2007, amb Josep Maria Vila d'Abadal nomenat a última hora, CiU va ser el partit més votat. Ha governat amb el PSC i ERC (i ICV en una part del mandat). Vila d'Abadal, també diputat, parteix com a favorit en una de les ciutats catalanes amb més taxa d'immigració. La incògnita és saber fins on arribarà PxC, que el 2007, amb 4 regidors liderats per Josep Anglada, es va situar en segon lloc. Josep Burgaya torna a encapçalar el PSC. A Manlleu, el republicà Pere Prat vol mantenir l'alcaldia a la ciutat més poblada on governa ERC, amb majoria absoluta.

Marc Castells és l'esperança convergent d'Igualada -clau per a l'assalt a la Diputació de Barcelona- per abatre Jordi Aymamí (PSC), alcalde des del 1999 i que enguany no es presenta en coalició amb ICV. A Berga, Juli Gendrau (CiU) parteix en bona posició per ser reelegit, davant el retard amb què el PSC ha nomenat Encarna Sánchez candidata, mentre que ERC aspira a blindar-se a l'alcaldia de Solsona, de la qual no es va moure CiU del 1979 al 2007 i que ara vol recuperar.

stats