ELECCIONS ESPANYOLES
Crònica 22/11/2011

CiU es compromet amb el pacte fiscal

El president de la Generalitat i de CiU, Artur Mas, avisa que defensarà el pacte fiscal a Madrid amb totes les conseqüències. Josep A. Duran i Lleida, però, no considera que seria un fracàs no aconseguir-lo.

Oriol March
3 min
Mas i Duran van comparèixer ahir a la seu d'Unió per valorar els resultats obtinguts diumenge a les urnes, que van donar a CiU una victòria històrica.

BARCELONA.A ulls de CiU, la seva victòria de diumenge a les urnes suposa un triple triomf. Perquè va superar per primera vegada en vots i escons, perquè legitima la seva acció de govern a la Generalitat i perquè suposa un aval de la ciutadania a la seva proposta de pacte fiscal. En aquests termes es van expressar ahir, tal com ja van fer la mateixa nit electoral, el president Artur Mas i el cap de files de CiU a Madrid, Josep A. Duran i Lleida. Amb una diferència: el pacte fiscal va prendre ahir molta més rellevància.

"El defensarem amb totes les conseqüències", va sentenciar Mas. "És la nostra prioritat a Madrid", va considerar Duran. Tanmateix, els dirigents de la federació saben que millorar el finançament català no és precisament la principal prioritat de l'executiu entrant de Mariano Rajoy, que comptarà amb majoria absoluta al Congrés. I segurament per això el líder d'Unió, rebaixant el seu to exhibit minuts abans, va assegurar que "no seria un fracàs no aconseguir el pacte fiscal en aquesta legislatura".

Això no vol dir, però, que els nacionalistes hi renunciïn. És més: volen edificar la seva feina a Madrid basant-se en el nou model de finançament, que en l'última setmana de campanya havia perdut cert pes. Aquest full de ruta triat casa amb la "nova etapa de relacions amb Madrid" que es pot consultar al programa electoral dels nacionalistes i que té el seu origen en la reforma constitucional exprés del mes d'agost i de la qual Duran es va sentir exclòs.

Reactivació econòmica

Si bé Mas va tenir un to més institucional i nacional -defensa de la llengua, història i institucions catalanes-, Duran es va dedicar a esbossar les prioritats que, més enllà del pacte fiscal, regiran la seva actuació al Congrés els pròxims quatre anys. La reactivació econòmica, pel que va explicar ahir el cap de files de CiU a Madrid -i pel que ja ha anat desgranant Duran en campanya, en què ha vinculat dia rere dia el nou model de finançament per a Catalunya amb la sortida de la crisi-, serà un dels pilars de la seva actuació. És per això que va assegurar que el PP comptarà amb el seu suport en totes aquelles propostes econòmiques que s'adiguin amb el seu programa.

Això sí, sense "llançar-se als braços" de Rajoy i deixant clar que qualsevol acord de col·laboració estable passa perquè el PP accepti el pacte fiscal. Un escenari que es dibuixa complicat, i més després que ahir la secretària general del PP, María Dolores de Cospedal, ignorés la proposta catalana en la primera compareixença dels populars posterior al 20-N.

En tot cas, i malgrat la majoria absoluta aconseguida per Rajoy, que dificulta la condició de frontissa de què havia fet gala CiU en aquestes dues últimes legislatures, Duran no es resigna a fer de simple espectador. "Si el PP es pensa que pot prescindir de nosaltres, va molt equivocat", va advertir el líder d'Unió perquè, a parer seu, significaria que "no han entès gens" el resultat del 20-N a Catalunya.

Al discurs de Duran d'ahir, que segueix els eixos del que ja va marcar en campanya, només hi va faltar la proposta de govern de concentració que ha reiterat en els últims quinze dies i que li va costar una topada amb Jordi Pujol. De fet, el cap de files de CiU a Madrid ha estat l'únic dirigent de la federació que l'ha defensat en públic.

Escenari a Catalunya

CiU temia la majoria absoluta pel fet que envalentiria el PP català, fins ara el seu soci preferencial en matèria econòmica. Un cop confirmada, Artur Mas va demanar "altura de mires" al PSC i ERC per fer costat al Govern a l'hora de tirar endavant els pressupostos de la Generalitat. Els del 2011 van prosperar gràcies als d'Alícia Sánchez-Camacho. Segons Mas, l'àmplia del PP al Congrés no tindrà conseqüències immediates al Parlament de Catalunya.

stats