LA NOVA LEGISLATURA
Crònica 17/12/2011

CiU descarta definitivament el sí a la investidura de Rajoy

Oriol March
2 min
L'executiva de CiU es va reunir ahir per descartar  el sí a la investidura de Mariano Rajoy.

BARCELONA.CiU va descartar ahir definitivament el sí a la investidura de Mariano Rajoy com a president espanyol. "Per moltes raons", va justificar ahir de manera concisa el secretari general de la federació i cap de files dels nacionalistes a Madrid, Josep A. Duran i Lleida, després de la reunió de l'executiva del partit. El vot favorable a Rajoy era una opció feble, tot i que fins ara hi havia hagut veus de CiU que no la descartaven. Marta Llorens, portaveu d'Unió, no va excloure, dilluns, aquesta possibilitat.

El secretari general adjunt de CDC, Oriol Pujol, es va mostrar més taxatiu el mateix dia, quan va negar qualsevol possibilitat de posicionar-se favorablement cap a la investidura de Rajoy. "En cap cas ho farem", va afirmar. Ahir l'executiva de CiU va validar les paraules de Pujol fent servir el retrovisor. "No repetirem l'error del 2000, quan vam votar a favor de José María Aznar i ens va acabar sortint massa car", va admetre públicament Duran.

Amb un argumentari similar al que va fer servir Pujol dilluns, el cap de files de CiU a Madrid va deixar la porta oberta a un no a la investidura de Rajoy. "No es pot donar per feta l'abstenció, cal veure quin és el to que adopta el futur president en tot allò que faci referència a Catalunya", va advertir Duran. Les línies vermelles són les mateixes que els nacionalistes van traçar ja en campanya electoral: negativa explícita amb el pacte fiscal, voluntat recentralitzadora i bel·ligerància amb la immersió lingüística.

En funció dels "compromisos"

Tanmateix, les possibilitats que Rajoy sigui agressiu cap a l'autogovern català són més aviat poques, almenys en el seu discurs d'investidura. El futur president espanyol vol que CiU esdevingui el seu soci preferent -aquesta és la conclusió de la reunió que van mantenir dimarts Rajoy i Duran al Congrés- i el més probable és que no s'encarregui de demolir els hipotètics ponts de diàleg amb els nacionalistes al primer minut de partit. "El nostre vot dependrà dels compromisos que adopti el futur president", va resumir el cap de files de CiU a Madrid.

En tot cas, Duran va explicar ahir que l'executiva de la federació ha decidit donar un marge de confiança al grup parlamentari perquè siguin els seus membres qui decideixin l'orientació final del vot. Ara bé: a ningú se li escapa -tal com va assegurar Marta Llorens aquesta setmana- que en la decisió final tindrà un pes específic la direcció permanent de la federació i, molt especialment, la veu del president de la Generalitat, Artur Mas.

Veu del Govern a Madrid

A l'estil dels temps del pujolisme, en què el grup parlamentari al Congrés feia de braç armat del Govern a Madrid, Duran va destacar que bona part de la feina dels pròxims mesos passarà per reclamar a Rajoy el fons de competitivitat -1.450 milions- i de la disposició addicional tercera -759 milions.

stats