LA NOVA LEGISLATURA
Crònica 11/12/2011

CiU enceta la "nova etapa" pendent de Rajoy

Després de vèncer el 20-N, CiU inicia una legislatura difícil a Madrid per la majoria absoluta del PP. Un marc difícil per encetar la "nova etapa" que els nacionalistes preveien per als pròxims quatre anys.

Oriol March
3 min
ACONSEGUIR INFLUÈNCIA EN LA MAJORIA ABSOLUTA DEL PP
 Aquest és l'objectiu de CiU en aquesta legislatura. La seva estratègia passarà per la mà estesa en assumptes econòmics, però amb el pacte fiscal com a condició per a qualsevol col·laboració estable amb l'executiu de Mariano Rajoy.

BARCELONACiU va acabar l'última legislatura aïllada de la reforma constitucional que PSOE i PP van endegar per limitar el dèficit públic de l'Estat i de les autonomies. Des d'aleshores els nacionalistes van començar a augurar que els pròxims quatre anys marcarien un abans i un després en les relacions amb l'Estat. "Nova etapa a Madrid", es pot llegir en el programa electoral de la federació. Una nova etapa que està marcada, especialment, per la demanda del pacte fiscal.

Josep A. Duran i Lleida, cap de files de CiU a Madrid, va optar pel continuisme a l'hora de triar les llistes al Congrés. La tria de portaveus adjunts -Pere Macias i Josep Sánchez Llibre, els mateixos que fa quatre anys-, també indica poc trencament amb la manera de procedir de l'anterior legislatura. ¿Com es traduirà, doncs, el promès nou tarannà respecte al govern espanyol, que estarà en mans d'un PP amb majoria absoluta? "La nostra feina serà la de plantar cara davant el procés recentralitzador que el nou executiu voldrà dur a terme sota el pretext de l'harmonització", argumenta un dels 16 diputats que CiU va aconseguir en les eleccions espanyoles.

A l'espera del to de Rajoy

Els plans del futur president espanyol, Mariano Rajoy, són a hores d'ara una incògnita. Només es coneixen alguns traços del seu pla de govern. El que ha anat quedant clar, però, és que el pacte fiscal té poques possibilitats d'èxit. "A Espanya no hi ha diners per a aquest nou model de finançament", va admetre el president de la Generalitat, Artur Mas, en una entrevista a TV3.

El PP ha deixat clar que no vol singularitzar Catalunya, però al debat d'investidura CiU insistirà en el nou model de finançament. "Allà es veurà com respira Rajoy", apunta un dels dirigents nacionalistes a Madrid. El pacte fiscal no s'ha tractat en els primers contactes mantinguts entre Duran i Soraya Sáenz de Santamaría, que han versat sobre la presència de CiU a la mesa del Congrés i del Senat. A la de la cambra baixa hi ocuparà una cadira Jordi Jané (CDC); a la de la cambra alta s'hi situarà Manel Plana (Unió).

L'única incògnita sobre la investidura és saber què farà CiU. A la federació encara cou el vot favorable a Aznar del 2000 -l'última majoria absoluta del PP-, i es debaten entre l'abstenció i el no. Les dues opcions estan sobre la taula, i la decisió final es prendrà els pròxims deu dies.

Els nomenaments de Rajoy també determinaran el to dels pròxims quatre anys. Existeix preocupació per si l'escollit a Economia és Luis de Guindos, partidari de controlar la despesa de les comunitats autònomes. "Haurem de dur a terme accions preventives contra la invasió competencial", apunten les fonts consultades. Propostes que orbiten a l'entorn del PP, com l'establiment de la unitat de mercat arreu d'Espanya, també preocupen. "Cada vot al PP és una botiga tancada", va proclamar Duran en campanya.

Consulta a l'horitzó

La negociació del pacte fiscal és un "objectiu de legislatura", tal com ha anat argumentant el cap de files de CiU a Madrid. Duran va avançar que esperaria a veure com es posicionava el PP per decidir l'estratègia just el mateix dia que el Govern amenaçava, per boca del portaveu de l'executiu, Francesc Homs, amb una consulta sobre el pacte fiscal per legitimar-lo davant Rajoy. Les fonts consultades de CiU al llarg de les últimes setmanes donen per feta la consulta, per bé que Duran ha evitat alinear-s'hi i argumenta que és "feina del Govern".

En tot cas, hi ha dirigents nacionalistes que defensen separar la tasca parlamentària de la negociació política pel pacte fiscal. "La nostra feina al Congrés està supeditada a la de Mas i el seu equip", assegura un d'ells. Si Rajoy diu que no, el pla B del grup parlamentari passaria per presentar iniciatives legislatives com la reforma de la Lofca o una llei de limitació del dèficit fiscal per millorar el sistema de finançament.

La "nova etapa" de CiU a Madrid, doncs, s'iniciarà en bona part quan al futur govern respongui quina és la seva predisposició envers el pacte fiscal. I aleshores caldrà veure si el "xoc de trens" pronosticat fa mesos es produeix del tot. O no.

stats