Crònica 19/11/2011

CiU enfila el 20-N convençuda de cantar victòria a les urnes

CiU encara les eleccions en ambient de victòria. El candidat, Josep A. Duran i Lleida, apel·la als votants de tots els partits per aconseguir una victòria inèdita dels nacionalistes diumenge.

Oriol March
2 min
CiU va omplir ahir el Pavelló d'Itàlia de la Fira de Barcelona per tancar la seva campanya electoral.  Hi va intervenir Xavier Trias, Jordi Pujol, Artur Mas i Josep A. Duran i Lleida.

BARCELONACiU ja creu obertament en la victòria el 20-N. Han quedat enrere, almenys públicament, els temors interns a veure's superada pel PP. "A Catalunya, diumenge, podem fer història, i per això demano als votants decebuts amb el PSC, als que voldrien optar pel PP però que tenen por a les majories absolutes, als nacionalistes i als sobiranistes pragmàtics que optin per CiU", va proclamar ahir el candidat de la federació, Josep A. Duran i Lleida, en el tancament de campanya, celebrat al Pavelló d'Itàlia de la Fira de Barcelona.

L'ofensiva és clara: cal anar a captar votants de totes les formacions per tal d'aconseguir una victòria inèdita a costa de la davallada socialista. De fet, Duran és posseïdor dels pitjors resultats de la federació des del 1979 -10 diputats- en les dues vegades que s'ha presentat. Però aquest cop és diferent: amb la Generalitat al sarró, els nacionalistes volen aprofitar l'impuls per "fer història", en paraules de Duran i del president de la Generalitat, Artur Mas, que va demanar que es reforci l'"autoritat moral" del Govern.

Aquesta apel·lació constant a reforçar l'executiu amb un bon resultat ha estat una constant de la campanya de CiU, especialment des de diumenge, quan Jordi Pujol va reclamar la victòria per blindar el Govern davant els embats d'un PP crescut . Sap de què parla i ahir ho va tornar a demostrar rememorant els temps de la Loapa i de les majories absolutes socialistes. "El nostre objectiu no és treballar per no ser tercers, sinó donar-ho tot per ser primers", va exclamar Pujol.

Duran i Mas s'han repartit els papers. El primer ha fet més discurs ideològic i Mas ha vinculat el 20-N amb el futur del Govern. Tots dos saben que sense un grup parlamentari fort, l'executiu se'n ressentirà. I més amb l'onada blava del PP que tenyirà el mapa espanyol aquest diumenge. El nou context polític, i això ho tenen clar a CiU, no afavorirà en cap cas millores en l'autogovern. Per tant, la federació ha deixat en segon terme el pacte fiscal en aquesta última fase de la campanya. Només l'ha defensat amb ungles i dents per denunciar el "menyspreu" envers la proposta dels nacionalistes. "Si Rajoy no sap què és el pacte fiscal, que estigui tranquil, que els catalans ja l'hi explicaran diumenge a les urnes", va argumentar Mas.

Dignitat i dret a decidir

Al llarg de l'última setmana CiU també ha elevat el to nacional. Ahir Mas i Duran van defensar el dret a decidir -amb intensitats diferents- i va ser el president de la Generalitat qui va assegurar que calia deixar a les mans de la federació aquest assumpte. "Ens hi juguem la dignitat com a nació", va raonar, mentre que el candidat es va atrevir a definir el pacte fiscal com a eina per a la "independència econòmica".

Al matí, però, Duran va tornar a defensar l'entrada de CiU en un hipotètic govern de concentració, un dels eixos de la seva campanya. Aquesta entrada, però, depèn de l'acceptació de PP i PSOE del pacte fiscal. Durant tota la campanya Duran ha llançat multitud de missatges a tots els seus electors potencials, que són fronterers amb PSC, PP i ERC. Ha estat una campanya complicada per a Duran, però podria acabar en èxit total: ser primers a costa del PSC.

stats