DRET DE DECIDIR
Crònica 25/03/2011

CiU fa equilibris per esquivar la llei d'independència

Marc Colomer
2 min
CiU fa equilibris per esquivar la llei d'independència

Barcelona.La proposició de llei d'independència que promou Solidaritat Catalana torna a posar CiU davant de les seves contradiccions quan es tracta de sobirania política. La federació ha començat a fer equilibris per evitar que la llei s'arribi a votar, tot i que no en vol vetar el tràmit parlamentari, perquè no sigui dit.

La federació -que navega entre la més absoluta animadversió a la independència del soci petit, Unió, i el sobiranisme declarat d'alguns dels dirigents de CDC- argumenta que no pensen frenar el tràmit d'una llei que proclama en dos articles que Catalunya és una nació i que té el dret a l'autodeterminació com a únic titular de la sobirania nacional.

Però el cas és que la llei va molt més enllà i advoca directament per obrir un procés d'independència que ha de culminar amb la seva proclamació pel Parlament aquesta mateixa legislatura, i CiU va deixar clar que aquest no és el mandat que ha donat el poble català de forma majoritària a les eleccions. La federació defensa la "transició nacional cap al dret a decidir" -en paraules del president, Artur Mas-, però només en els elements que identifica com a cohesionadors de la societat catalana, com el concert econòmic o les infraestructures. Ara CiU vol convèncer Solidaritat perquè retiri la proposició de llei un cop l'hagi defensat des de la tribuna del Parlament. Les fonts de CiU consultades argumenten que seria un exercici de "responsabilitat històrica", per no abocar tota una llei d'independència (CiU com a molt parla de dret a decidir sense límits) a una derrota parlamentària.

Front de PSC, PP i C's

El cert és que CiU sap que aquesta vegada ha estat dipositària d'una bossa important de vot independentista, i no vol decebre ningú. I vol evitar al màxim situar-se al costat de PSC, PP i C's en termes nacionals. Socialistes, populars i Ciutadans ja van registrar ahir a la tarda esmenes a la totalitat a la proposició de llei de Solidaritat, que sí que obtindrà el suport d'Esquerra. Un cop avui s'ha esgotat el termini per a la presentació d'esmenes, la mesa del Parlament debatrà la setmana que ve quan la discuteix el ple de la cambra.

Mentre ahir CiU intentava convèncer Solidaritat que no exposés la llei d'independència a un fracàs parlamentari, el president, Artur Mas, va votar per error a favor d'una moció d'ERC de suport a les consultes del 10-A i per instar ens locals, electes i ciutadans a implicar-s'hi. Per cert, el president d'ERC, Joan Puigcercós, que participava en el Congrés del Tercer Sector Social de Catalunya, no va arribar a temps per votar-la.

stats