Crònica 23/05/2011

CiU fulmina els 32 anys d'hegemonia del PSC a Girona

Narcís Presas
2 min
Carles Puigdemont, eufòric, celebrava ahir a la nit el canvi de cicle polític a Girona.

Convergència i Unió ha guanyat per primera vegada unes eleccions municipals a la ciutat de Girona i governarà el consistori gironí després de 32 anys ininterromputs de governs socialistes. L'artífex d'aquest tomb històric ha estat Carles Puigdemont que ha aconseguit el millor resultat de la història de la federació nacionalista a la capital gironina amb deu regidors i ha superat la socialista Pia Bosch, que n'ha perdut tres i se n'ha quedat amb set. Bosch, que rellevava com a cap de llista del PSC l'alcaldessa Anna Pagans, ha perdut una hegemonia socialista a la ciutat que perdurava des del 1979. El PP de la mà de Concepció Veray s'ha situat com a tercera força a l'Ajuntament i ha recuperat el tercer regidor, que no obtenien des del 1995.

L'altre nom propi de la nit electoral gironina ha estat la CUP, que amb tres regidors tindrà presència per primera vegada a l'ajuntament d'una capital catalana. Les enquestes ja preveien que entraria, però en cap cas vaticinaven un resultat tan contundent com el que finalment ha obtingut aquesta formació, encapçalada per Jordi Navarro i que s'ha presentat en coalició amb Reagrupament. La CUP ha captat el vot independentista en detriment d'Esquerra. El fracàs sense pal·liatius dels republicans els ha fet perdre quatre regidors i quedar-se fora de l'Ajuntament per primera vegada des del 1987. La Iniciativa de Joan Olóriz tampoc s'ha salvat del desgast de les forces que integraven el tripartit municipal i ha retrocedit de 3 a 2 regidors.

Les enquestes que pronosticaven un empat tècnic no s'han complert i Puigdemont serà el tercer alcalde de Girona des del restabliment de la democràcia. Caldrà veure ara si opta per governar en minoria amb pactes puntuals o bé tanca un pacte de govern. En aquest segon i menys probable supòsit, un cop descartada la sociovergència, CiU només arribaria als tretze regidors que marquen la majoria absoluta amb el PP o la CUP. En tot cas, Puigdemont va reiterar ahir que la seva fórmula preferida és la del "pacte permanent" amb totes les forces polítiques del consistori.

CiU recupera la Diputació

La resta de la demarcació ha quedat tenyida del blau de CiU, una victòria que li assegura tornar a presidir la Diputació quatre anys després. La federació nacionalista ha obtingut majories absolutes a Figueres i a Banyoles. A la capital empordanesa, Santi Vila ha escombrat els seus rivals i a la capital del Pla de l'Estany, Miquel Noguer, repetirà també com a alcalde ara sense necessitat de pactar. Un altre lloc simbòlic que recupera CiU és Olot, on l'històric Lluís Sacrest no repetia com a candidat del PSC. El convergent Josep Maria Corominas serà el nou alcalde en un consistori en què PxC incrementa la seva representació d'un a dos regidors. Salt era un dels focus d'atenció de les locals a Girona, després de quatre anys marcats per la tensió social al municipi. Els conflictes veïnals han passat factura a Iolanda Pineda i el democratacristià Jaume Torramadé recuperarà l'alcaldia. PxC ha tret rèdit de la tensió que s'ha viscut durant els últims temps i ha entrat a l'Ajuntament amb tres regidors. L'única nota positiva pel PSC és que recuperarà l'alcaldia de Blanes.

stats