EQUILIBRIS PARLAMENTARIS
Crònica 19/07/2011

CiU fixa la geometria variable amb PSC i PP

La geometria variable que va anunciar Artur Mas comença a funcionar. La mateixa setmana que aprova els pressupostos amb el PP, CiU tanca un acord amb el PSC per tirar endavant les lleis òmnibus.

Pere Martí
3 min
Oriol Pujol i Joaquim Nadal van comparèixer junts per escenificar l'entesa entre nacionalistes i socialistes amb les lleis òmnibus.

Barcelona.CiU no té majoria absoluta al Parlament però ja té dos socis per tirar endavant els projectes més importants que ha presentat fins ara a la cambra: els pressupostos, que aprovarà amb el PP, i les tres lleis òmnibus, que aprovarà amb el PSC. Ahir CiU va reblar l'acord amb els socialistes perquè no presentin una esmena a la totalitat al paquet òmnibus i acceptin negociar-lo. Per deixar clar el compromís, els presidents dels dos grups parlamentaris, Oriol Pujol i Joaquim Nadal, van comparèixer junts davant la premsa per explicar els continguts del pacte.

La foto permet al PSC recuperar centralitat parlamentària, fins ara patrimoni del PP, i treure's la imatge que obstaculitza la governabilitat de Catalunya en temps de crisi. I a CiU, contràriament, li permet tapar el seu acord amb els populars per aprovar els comptes. Una de les reticències d'Oriol Pujol a sortir davant la premsa conjuntament amb el PSC era la por a una reacció irada del PP, cosa que no es va produir tot i que CiU va evitar fer-se una foto amb el PP pels pressupostos i va limitar l'escenografia a algunes coreografies pactades pels passadissos del Parlament. Internament, en clau socialista, representa un triomf de les tesis pactistes defensades pel mateix Nadal davant dels que creuen que el PSC ha de fer una oposició més dura. Abans de ratificar l'acord del paquet òmnibus, Nadal es va reunir amb Miquel Iceta, que li va donar llum verda. En els últims dies hi ha hagut tres reunions del grup negociador, integrat per Pujol, Jordi Turull i Ramon Espadaler per part de CiU, i Nadal, Laia Bonet i Jaume Collboni. A algunes de les reunions també hi han assistit membres del Govern, com la vicepresidenta Joana Ortega i el secretari general de la Presidència, Francesc Homs.

Món local a Salut

Durant les negociacions, els socialistes van defensar la segregació de la llei òmnibus en tres projectes i excloure'n la llei de la CCMA i la d'urbanisme, cosa que van aconseguir. També hi van posar algunes línies vermelles, com la retirada del termini de sis mesos de residència per ser atès per la Seguretat Social, cosa que perjudicava els immigrants i que es deixa només per frenar el turisme sanitari però en cap cas "per impedir el dret universal a l'assistència sanitària per a tothom". A petició socialista també s'hi ha incorporat que el món local tingui entrada en l'estructura de govern de Salut mantenint els governs territorials, i que les concertacions socials es facin passar per una homologació i es dotin d'un conveni que mantingui la qualitat del servei quan era públic. Nadal també va explicar que s'ha acordat una fórmula que "clarifica" les diferències administratives entre "el concepte comunicació prèvia i el de declaració responsable " a l'hora de tramitar els permisos per a l'obertura de nous negocis. Finalment, també s'han inclòs al pacte mesures més administratives, com el manteniment de la memòria d'impacte en les disposicions generals que emeti el Govern.

Tot i l'escenografia, els dos grups s'han afanyat a precisar que l'acord es limita a no presentar l'esmena a la totalitat, però que la negociació "començarà des de zero", en paraules de Joaquim Nadal. Per la seva banda, Oriol Pujol va agrair el gest dels socialistes assegurant que és positiu que un grup com el PSC s'avingui a negociar fins a arribar a un acord per evitar l'esmena a la totalitat a aquesta llei, que inicialment consideraven "un desmantellament de l'obra del Govern anterior". Pujol va precisar que també n'ha parlat amb el PP i ERC.

stats