ELECCIONS ESPANYOLES
Crònica 16/11/2011

CiU intensifica les crítiques al PSC: "Han trinxat Catalunya"

L'escenari està obert i CiU té opcions tant de guanyar les eleccions a Catalunya com de quedar tercera darrere del PP. Els nacionalistes somien amb la victòria i eleven el to contra els socialistes catalans.

Oriol March
2 min
CiU intensifica les crítiques al PSC: "Han trinxat Catalunya"

LleidaEn l'última campanya de les eleccions municipals, CiU, allà on anava, repartia fullets en què detallava l'herència rebuda per part del tripartit. A Twitter, per exemple, hi havia piulades amb el hashtag #herènciatripartit. Els líders de la federació explicaven la situació "nefasta" de les finances catalanes i en culpaven l'anterior executiu. Ahir Josep Antoni Duran i Lleida, candidat de CiU a les eleccions espanyoles, i Artur Mas, president de la Generalitat, van tornar a insistir en aquesta estratègia i la van focalitzar, amb especial abrandament en la tasca del PSC al capdavant del Govern.

En el context d'una vaga de metges que ahir va suposar la primera aturada laboral en protesta per les retallades pressupostàries, Mas i Duran van acusar els socialistes de "trinxar" Catalunya. Especialment dur en aquest assumpte va estar el president de la Generalitat, que va comparar l'actitud del seu Govern -ahir va oficialitzar la supressió de la paga extra de 403 alts càrrecs- amb la del PSC, de qui va jutjar que perd credibilitat amb els seus crits d'alerta sobre l'estat del benestar.

"Els culpables mai són els bombers, sempre són aquells que han provocat el foc", va etzibar Mas, que va dedicar una bona estona a destacar que mentre els socialistes catalans critiquen les retallades, els seus homòlegs estatals demanen que la tisorada sigui del doble. "Ells són els culpables de la pèrdua de benestar, i a més no han pagat els seus deutes amb Catalunya", va argumentar en referència al no-pagament dels 1.450 milions d'euros corresponents al fons de competitivitat.

Aquesta crítica gairebé monotemàtica al PSC respon a l'escenari electoral, que dibuixa una victòria pírrica dels socialistes, amb CiU i PP molt a prop al darrere. Des de diumenge, la federació alimenta el somni de la victòria, i aquesta victòria passa per desbancar el PSC de la primera posició. D'aquí els encesos retrets de Mas i Duran als socialistes: sense deixar de mirar el retrovisor -l'onada blava impulsa el PP a tot l'Estat-, ja s'atreveixen a creure's, ni que sigui als mítings, la idea de sortir vencedors del 20-N. "Podem arribar a ser primers", va proclamar el candidat.

El "tsunami del PP"

Quedar primers, o fins i tot segons a poca distància dels socialistes i uns quants escons per sobre dels populars, serviria a CiU per complir un dels seus principals objectius en aquestes eleccions: reforçar el Govern a Madrid. Això no treu, però, que els màxims responsables de la federació tinguin clar que el mapa polític espanyol, tenyit gairebé del tot de blau, no afavorirà de cap manera els avenços en l'autogovern, i encara menys la consecució del pacte fiscal. És per això que des de diumenge, ja sigui Jordi Pujol, Artur Mas o bé, com va ser ahir el cas, Duran reclamen ja travar una "resistència nacional" davant el "tsunami del PP". El candidat, en aquesta línia, va demanar que no s'opti per ERC i per ICV perquè a Madrid "només hi tindrà força CiU".

I com que no hi ha míting de Duran sense retret a Carme Chacón (PSC), ahir el candidat de CiU li va tornar a demanar que faciliti l'arribada del fons de competitivitat per mitigar les retallades.

stats