Reportatge
Crònica 12/03/2011

CiU intenta conquerir Girona

Narcis Presas
3 min
Carles Puigdemont va presentar l'exporter del FC Barcelona Albert Jorquera a Artur Mas aquest dimecres als passadissos del Parlament.

L'alcaldia de Girona és una assignatura pendent històrica per a Convergència i Unió. La federació nacionalista mai ha sabut traslladar a l'àmbit municipal l'ampli suport que tradicionalment obté a les eleccions catalanes. L'hegemonia socialista a la ciutat, on el partit governa ininterrompudament des del 1979, té una explicació amb noms i cognoms: Joaquim Nadal i Farreras. El que va ser alcalde de la ciutat del 1979 al 2002 i actual president del grup parlamentari socialista al Parlament, ha capitalitzat la transformació de la grisa Girona de finals de la dictadura en la ciutat admirada arreu que és avui dia, i CiU mai ha pogut oferir una alternativa creïble al "nadalisme". Però 32 anys després, Convergència i Unió té per primera vegada opcions reals de capgirar la situació, i de la mà del periodista Carles Puigdemont intentarà accedir a una cadira que sempre havia estat prohibida per als nacionalistes. També diputat al Parlament, Puigdemont encapçala per segona vegada la llista de CiU a Girona. Fa quatre anys va aconseguir retallar la distància amb el PSC, de sis regidors a quatre, i el repte que té ara davant és confirmar el sorpasso que les enquestes apunten. La publicada pel diari ARA al desembre pronosticava un empat tècnic a 9 regidors entre CiU i PSC, amb un lleuger avantatge en percentatge de vot per a la federació.

Amb l'adéu d'Anna Pagans acaba un cicle polític a Girona, el que han protagonitzat l'actual alcaldessa, la regidora Isabel Salamaña i, ironies del destí, l'ara alt càrrec del govern Mas, Joan Pluma. Tots els partits s'esforcen a presentar una oferta de renovació, inclosa la candidata socialista, Pia Bosch. CiU pretén abanderar la idea de canvi a la ciutat. El concepte de canvi serà un dels eixos de la campanya de la federació nacionalista, que s'inspirarà en el model "tranquil i optimista" que va defensar Mas el 28-N.

La capital gironina serà una de les grans prioritats de CiU per a aquest 22 de maig, perquè mai l'ha governada i perquè és un feu amb molt de simbolisme per als socialistes. El candidat convergent confia a absorbir l'onada de suport que CiU va obtenir el 28-N a la capital gironina i no tem, en canvi, que l'afectin electoralment les retallades anunciades pel govern Mas, algunes molt sensibles per als gironins com el retard en la construcció del nou hospital Josep Trueta. "La gent sap que ho fem per responsabilitat i valora el lideratge i la seriositat del govern", afirma Puigdemont.

El model de ciutat, la sortida de la crisi i l'arribada del TGV seran alguns dels temes que centraran la campanya. N'hi haurà un altre de col·lateral que incomoda tant a CiU com al PSC: el fitxatge del que havia estat regidor d'Urbanisme i home fort del PSC a Girona, Joan Pluma, per a la conselleria de Cultura. Puigdemont manté que ell sempre ha estat coherent en aquest tema i reitera que "un mal regidor d'Urbanisme pot ser un bon director general de Patrimoni".

La confecció de la llista, que inclou com a fitxatge mediàtic l'exporter del Barça Albert Jorquera, ha estat marcada pels problemes a Unió. El que ha estat número dos de la federació durant tot el mandat, Albert Riera, pròxim a tesis sobiranistes, ha acabat renunciant al segon lloc de la llista en benefici dels oficialistes avalats per Duran.

CiU augura que el 22-M a la ciutat de Girona serà molt renyit i treballa amb un escenari d'empat tècnic amb els socialistes. "Seria important treure més vots que el PSC", admet. Tot i que la seva prioritat seria "poder governar en solitari", Puigdemont és conscient que les seves opcions d'assolir l'alcaldia passen per pactar. De moment, la candidata d'Esquerra, Blanca Palmada, ja ha explicitat que prioritzarà pactar amb CiU abans que amb el PSC. Puigdemont en desconfia.

En tot cas, segueix viu el record del 2007 i l'intent de Puigdemont de configurar una alternativa a l'actual tripartit amb un pacte a la basca amb ERC i ICV, que finalment van declinar. L'alcaldable convergent defuig mullar-se per cap fórmula de pacte tot i que l'opció CiU, ERC i ICV, vigent actualment a Figueres, serà de ben segur una de les que temptejarà primer si els resultats del 22-M l'hi permeten.

stats