Crònica 19/07/2011

CiU ja es prepara per catapultar Duran i Lleida

CiU no tem un avançament electoral i ja prepara la maquinària per catapultar Duran. La resta de partits precipiten les decisions i l'ERC de Junqueras aposta ara per triar el seu candidat sense primàries.

S. González / M. Colomer
2 min
Artur Mas, Josep Antoni Duran i Lleida i Xavier Trias van comparèixer ahir junts per presentar el líder d'Unió com a candidat.

Barcelona.Les campanes sobre un possible avançament electoral sonen tan fort que els partits catalans han començat a moure fitxa contra rellotge. CiU, que arribarà a les generals amb tot el poder català sota el braç, és la força que més clar té el seu lideratge i vol marxar de vacances amb els deures fets. Per això ahir la comissió executiva de la federació va proposar el secretari general de CiU, Josep Antoni Duran i Lleida, com a cap de llista a les generals. El partit, que confia un cop més en la batuta del líder d'Unió a Madrid, haurà de ratificar el candidat dissabte.

"Tenim dos propòsits: evitar que hi hagi majories absolutes i garantir que Catalunya sigui ben defensada a Espanya", va afirmar el president de la Generalitat i líder de CiU, Artur Mas, que va afegir que Duran, "el polític més ben valorat d'Espanya", és la persona "més destacada" per afrontar els dos reptes. Evitar una Moncloa governada per un PP hegemònic serà un dels ganxos electorals de Duran. La directora de campanya serà la portaveu d'Unió, Marta Llorens, mentre que el cap de programes serà Pere Macias, una responsabilitat que l'encarrila com a número dos de CiU al Congrés. Sigui com sigui, l'avançament no preocupa en excés els convergents. "El que és important no és quan convocar les eleccions, sinó les reformes que calen", va insistir Duran.

L'eventual avançament sí que neguiteja ERC, immersa en la carrera successòria. La direcció en funcions no vol prendre decisions sense el vistiplau de la futura nova executiva, que tampoc vol accedir al càrrec amb hipoteques. Alguns líders sortints observaven sorpresos en l'executiva d'ahir com la virtual nova direcció d'ERC, liderada per Oriol Junqueras i Marta Rovira, tombava una proposta de primàries, una de les seves principals apostes en el procés electoral intern. Els futurs nous dirigents van defensar que el candidat a les generals l'esculli aquest cop el consell nacional, en previsió d'un avançament que es podria solapar amb el seu congrés i "impossibilitaria" unes primàries "serioses". L'executiva va encarregar ahir a la vicesecretaria de coordinació interna que proposi un calendari per elegir candidat. La proposta l'haurà de ratificar el consell nacional del setembre per donar via lliure a l'elecció urgent del candidat.

Tots, contra rellotge

Al PSC tothom dóna per fet que la ministra de Defensa, Carme Chacón, serà la candidata. Però els comicis anticipats farien que el congrés previst per a la tardor quedés automàticament ajornat. El PP haurà de decidir si manté Dolors Nadal com a portaveu al Congrés o bé opta per un clàssic com Jorge Fernández, ara vicepresident tercer del Congrés. Finalment, ICV-EUiA té l'assignatura pendent de situar a Madrid una cara més coneguda que Núria Buenaventura. O bé fer-ne una promoció exprés.

stats