PRESSUPOSTOS DE LA GENERALITAT
Crònica 08/02/2012

CiU prepara sis noves minitaxes

Els pactes amb el PP pels pressupostos i la revisió que prepara Madrid dels ingressos previstos desquadren els comptes del Govern. Per complir el dèficit, l'executiu preveu noves taxes o més ajustos.

Roger Tugas
3 min

BARCELONA.El ple de la setmana vinent havia de ser el de l'aprovació dels pressupostos del 2012 si el Govern tenia els suports necessaris. O, el que és el mateix, si ja havia arribat a un acord amb el PP, el soci preferent de l'executiu en matèria pressupostària. Les reformes exigides en la taxa turística i el copagament sanitari havien de ser el principal peatge a superar i ahir al matí les dues parts donaven l'acord pràcticament per tancat. Tant que fins i tot CiU va registrar unes esmenes a la llei d'acompanyament dels pressupostos amb noves taxes per compensar la reducció dels ingressos, especialment pel que fa al retard en l'aplicació del cànon als turistes exigit pels populars. Un gest que no va agradar gens al PP, que en boca del seu portaveu econòmic, Enric Millo, va asseverar que el "vot favorable [als comptes] és impensable" i l'abstenció se'ls "fa difícil" amb el "festival de noves taxes" de CiU.

La federació nacionalista és el tercer grup -només superat per ERC i ICV- que va registrar més esmenes a la llei d'acompanyament, que dijous es vota en comissió. I les noves taxes previstes no suposen grans ingressos però sí que han de servir per tapar forats mitjançant un cànon per tramitar certificats per la venda de tabac a les botigues que obren cada dia o un altre pel control de la fabricació de principis actius farmacèutics. Igualment, CiU proposa suprimir el caràcter "permanent" de les ajudes per pagar el lloguer, que fins ara es prorrogaven automàticament mentre els beneficiaris reunissin els requisits i ara passarien a estar subjectes a la dotació pressupostària.

Altres punts de fricció són l'increment del cànon de l'aigua i la taxa a les distribuïdores d'aigua que grava la captació al medi i el desaprofitament per pèrdues, previstos al projecte de llei original i que el PP rebutja. El portaveu del Govern, Francesc Homs, va garantir ahir que impedirien que la taxa repercutís en el rebut de l'aigua de l'usuari.

Possibles noves retallades

Els maldecaps per quadrar números de l'executiu no acaben aquí, ja que Homs també va reconèixer que no pot descartar noves retallades el 2012 a causa de la pròxima revisió a la baixa de la previsió d'ingressos que va fer el govern del PSOE, massa optimista. Els nous ajustos, però, no afectaran l'educació, la salut i els serveis socials, segons va garantir Homs. Els comptes que s'aprovin, doncs, seran provisionals a l'espera de la nova previsió i, malgrat tot, el departament d'Economia encara busca la fórmula per garantir el compliment de l'objectiu de dèficit. Fins que el Govern no tanqui l'acord amb el PP no podrà quantificar l'impacte de les mesures i tapar els forats o bé per la via dels ingressos o bé per les despeses.

De moment, l'acord en la taxa turística es basaria a ajornar la implantació fins a l'1 de novembre, limitar el pagament a set pernoctacions i a dos turistes per grup, lliurar-ne els menors de 16 anys, reduir les tarifes -fent-les superiors a Barcelona que a la resta del país- i abonant el 30% de l'import als ajuntaments. Pel que fa al copagament farmacèutic, el PP presumeix d'haver aconseguit excloure'n els preceptors d'una pensió no contributiva o la renda mínima d'inserció i no cobrar-la a partir de la 62a recepta i per a medicaments de menys d'1,67 euros.

Ple sobre les retallades al març

Per molt que CiU i el PP triguin a posar-se d'acord, el debat dels pressupostos no coincidirà amb el ple monogràfic sobre les retallades i la recuperació econòmica, com pretenien els seus impulsors, PSC, ICV, SI i C's. La junta de portaveus estudia fixar-lo per a finals de març.

stats