L'ESCENARI POSTELECTORAL
Crònica 01/06/2011

CiU retarda fins al 9 de juny la decisió sobre Badalona

El puzle de pactes badaloní continua obert. L'assemblea de militants badalonins de CiU celebrada ahir va evidenciar la divisió que hi ha sobre si evitar o no que governi la ciutat un alcalde xenòfob.

Oriol March
2 min
Ferran Falcó i Jordi Turull ahir a Badalona en una pausa de l'assemblea de militants de Convergència.

Badalona."Sigui quina sigui la decisió que prenguem, la culpa la tindrem tots". Amb aquestes paraules Jordi Turull, portaveu parlamentari de CiU, va tancar l'assemblea en què els militants de la federació a Badalona van expressar la seva opinió sobre quin rumb ha de prendre el partit pel que fa a pactes a la ciutat. La decisió final sobre si es fa un tripartit amb PSC i ICV-EUiA o bé s'opta per fer alcalde Xavier García Albiol, candidat del PP i conegut pel seu discurs xenòfob, es prendrà finalment en una altra assemblea que es farà el 9 de juny, dos dies abans que es constitueixi l'Ajuntament. Així doncs, el puzle de pactes segueix obert i ben obert.

L'assemblea, segons van explicar alguns dels assistents, incloent-hi el mateix Ferran Falcó, alcaldable de CiU a Badalona, va mostrar les diferents visions i opcions que té el partit a la ciutat. "N'hi ha que volen la quadratura del cercle", va lamentar Falcó, que tot i així es va mostrar confiat que la militància accepti de bon grat la decisió que prengui en última instància. Una decisió, per cert, en què també hi participarà la direcció nacional de la federació, que està al cas de les negociacions badalonines.

Unes negociacions que, per altra banda, continuaran avui mateix amb una reunió entre Jordi Serra, alcaldable socialista, i el mateix Falcó. Ja fa dos dies que es dóna per fet que Serra oferirà dos anys d'alcaldia a CiU, però això no sembla un argument prou poderós com per convèncer Falcó. "Jo no estic aquí per repartir-me el pastís", va assegurar poc abans d'entrar a l'assemblea. El que demana l'alcaldable convergent és un pla de govern que no estigui fet en contra d'algú -en aquest cas, de García Albiol- sinó una proposta que aporti alguna cosa a la ciutat. "El PSC ens ha de convèncer d'un projecte comú", va assegurar.

"No faré Albiol alcalde"

Falcó sap, però, que està en una situació complicada. De les seves decisions se'n derivaran moltes conseqüències. Ell mateix va dir la setmana passada que el seu partit, més que donar-li llibertat d'acció, el que li donava era "llibertat d'equivocar-se". D'aquesta manera, ahir va voler espolsar-se de sobre la responsabilitat que, prengui la determinació que prengui, ell sigui considerat el responsable de fer alcalde García Albiol. Al seu parer, qui ha decidit en primera instància -cal veure si finalment es compleix- que el candidat popular acabi adjudicant-se l'alcaldia ha estat la ciutat de Badalona, no pas les seves determinacions posteriors a les eleccions.

El que sí que va descartar ahir, almenys de manera tímida, va ser donar suport al PSC i romandre a l'oposició. "No és una carta que satisfaci la militància", va admetre Falcó, que va insistir a fer la lectura de les urnes en el sentit que els electors han votat que CiU estigui als bancs de l'oposició. En tot cas, el que sí que va deixar clar és que farà gruar una hipotètica entesa amb CiU. "Els militants volen que els ho fem pagar car", va afirmar Falcó. Ara caldrà veure com evolucionen les converses entre nacionalistes i socialistes per desembolicar la troca de pactes badalonins.

stats