LA NOVA LEGISLATURA
Crònica 13/12/2011

CiU s'inclina per l'abstenció

CiU s'inclina per abstenir-se en la investidura de Rajoy. Marta Llorens, portaveu d'Unió, veu difícil el no i ho argumenta amb l'ampli suport que va rebre el PP el 20-N, quan va obtenir majoria absoluta.

Oriol March
2 min
El nou tractament permet localitzar mors mément pementament permet localitzar mors mément pementament permet localitzar mors mément pement pes.

BARCELONA.El vot de CiU en la investidura de Mariano Rajoy com a president espanyol és un dels pocs dubtes que es mantenen oberts sobre l'inici de la legislatura al Congrés. Tot i això, les declaracions públiques i privades dels dirigents de la federació fan pensar que CiU s'inclinarà per abstenir-se. "El no és complicat i difícil, tenint en compte l'ampli suport que va rebre el PP a les urnes", va assegurar ahir la portaveu d'Unió, Marta Llorens. Com ja ha anat repetint el cap de files de CiU a Madrid i líder d'Unió, Josep A. Duran i Lleida, Llorens va indicar que cal esperar a veure el to de Rajoy -amb qui Duran es reunirà la setmana vinent- per definir el vot.

Més dur en les formes, però amb un missatge similar en el fons, el secretari general adjunt de CDC, Oriol Pujol, va recalcar que el context actual no és el del 2000 -quan els nacionalistes van votar a favor d'un Aznar amb majoria absoluta- i que "en cap cas" es posicionarien a favor de la investidura de Rajoy, tot i obrir la porta a l'abstenció. La decisió final la prendrà la permanent de CiU.

Polèmica pel finançament

Més combatiu es va mostrar el secretari general adjunt de CDC respecte al front obert amb el govern espanyol pels 759 milions de la disposició addicional tercera de l'Estatut. "Zapatero estafa tots els catalans en no pagar-los", va etzibar. La vicepresidenta econòmica de l'executiu espanyol, Elena Salgado, no va veure ahir motius per portar l'impagament d'aquests diners als tribunals -tal com es planteja el Govern- perquè, tot i estar consignat als pressupostos de l'Estat, no és d'obligat compliment ni hi ha un protocol concret -encara no definit- per transferir-los. "Si no es reben aquests milions hi haurà tensions de tresoreria", va alertar Pujol.

Divergències sobre la consulta

La consulta sobre el pacte fiscal, que es té en compte en cas que el PP tanqui la porta a la proposta, no genera unanimitat a CiU. Duran va considerar ahir a TV3 que la seva hipotètica celebració és una "opinió personal" del portaveu del Govern, Francesc Homs, el primer a defensar públicament aquesta opció. Pujol el va rebatre i va considerar que la consulta forma part del full de ruta de CiU i que està plenament validada pel Parlament.

stats