ENERGIA
Crònica 19/02/2012

Cinc anys més per a la central de Garoña

à. Font Manté
1 min
El nou govern espanyol ha decidit allargar la vida de Garoña i suspendre les primes a les renovables.

BARCELONA.El govern espanyol va informar ahir que la central nuclear de Garoña (Burgos) continuarà activa cinc anys més. L'anterior executiu del PSOE havia establert que la central més antiga d'Espanya tanqués definitivament el juliol del 2013. Poc després del canvi de govern, el nou ministre d'Indústria, José Manuel Soria, ja va assegurar que tenia la intenció de revocar aquesta decisió. El mateix Soria va confirmar ahir que el Consell de Seguretat Nuclear (CSN) no ha posat cap impediment perquè Garoña, inaugurada el 1971, continuï activa cinc anys més. El ministre va celebrar el dictamen del CSN perquè Espanya "no pot permetre's renunciar a cap tipus de font energètica".

L'informe del CSN assegura que no hi ha cap impediment, des del punt de vista de la seguretat nuclear, perquè es modifiqui la decisió de l'anterior govern. De totes maneres, el Consell de Seguretat recorda que quan el govern espanyol decideixi formalment prorrogar la vida de la central caldrà fer un altre informe per concedir a Garoña la llicència necessària per operar. Segons les estimacions de l'executiu, dels 100.000 megawatts que produeixen les vuit nuclears que hi ha a Espanya, la central burgalesa (que està participada al 50% per Endesa i Iberdrola) només en genera 400.

La decisió de prorrogar la vida de Garoña, juntament amb la suspensió de les primes a les energies renovables, suposa un gir de 180 graus en la política energètica del govern espanyol. L'anterior ministre d'Indústria, Miguel Sebastián, sempre havia defensat la necessitat d'abandonar progressivament la nuclear en virtut de les anomenades energies verdes .

stats