EDUCACIÓ
Crònica 22/04/2012

Clam multitudinari contra les retallades en educació

Milers de persones van sortir ahir als carrer per protestar contra les retallades en l'educació pública. La multitudinària manifestació estava convocada pel Marc Unitari de la Comunitat Educativa.

Laura Díaz-roig
2 min
Milers de persones es van manifestar ahir pels carrers del centre de Barcelona contra les retallades en l'educació pública.

BARCELONAEstudiants, pares, mares i professors van recórrer ahir els carrers del centre de Barcelona per mostrar el rebuig unànime de la comunitat educativa en vista de les retallades en l'educació pública. Sota la pancarta unitària Per l'educació pública, cap retallada , unes 30.000, segons l'organització, i 2.000, segons la Guàrdia Urbana, van clamar per una educació de qualitat i van criticar les retallades del Govern de la Generalitat i les noves mesures anunciades aquests dies pel ministre d'Educació, José Ignacio Wert.

Els manifestants van formar una marea de globus grocs que va omplir tota la Via Laietana. La jornada, convocada pel Marc Unitari de la Comunitat Educativa (MUCE) i que va comptar amb representants del PSC, ICV i ERC, es va desenvolupar en un ambient festiu, amb crits com "Això no és una crisi, és una estafa" i "Els diuen retallades i són privatitzacions".

"Tota la comunitat educativa és aquí perquè el Govern deixi d'aplicar les retallades de Madrid, perquè comprometen el futur dels joves", va dir Roser Font, d'UGT, que va recordar que ja són tres anys consecutius de retallades en educació. Va lamentar que per aquest any siguin "dobles" i que als ajustos que pensa impulsar el Govern s'hi sumin ara els 3.000 milions de retallada anunciats a Madrid. Rosa Cañadell, portaveu d'USTEC, considera que les retallades són un "atemptat" contra l'ensenyament públic i un "espoli" d'un bé col·lectiu, que s'ha de defensar "col·lectivament". "No consentirem que els nostres fills tinguin una educació pitjor que la nostra", va destacar Montse Ros, de CCOO.

Destrucció del sistema educatiu

La marxa va començar a la plaça Urquinaona passades les cinc de la tarda i va culminar a la plaça de Sant Jaume amb la lectura d'un manifest a càrrec de dos estudiants universitaris, firmat per tots els sindicats d'ensenyament, moviments pedagògics, federacions de famílies d'alumnes i associacions d'estudiants. "L'educació és la millor eina que tenim per superar l'actual crisi econòmica i social", deia l'escrit, en què es demanava una resposta "contundent" de la societat contra les mesures de la consellera Irene Rigau i els nous anuncis del govern espanyol, que segons els càlculs del sector educatiu poden tenir un impacte de 500 milions d'euros per a Catalunya.

Consideren que tant la consellera Rigau com el ministre Wert han iniciat "un camí perillós de destrucció del sistema educatiu" i que les retallades ja estan incidint negativament en l'atenció a l'alumnat, els centres, els professionals i els serveis educatius. "Catalunya no es pot permetre creuar les línies vermelles que suposin un retrocés qualitatiu en l'educació", van subratllar.

Record pels estudiants a presó

Els dos estudiants que van llegir el manifest també van voler recordar els tres estudiants detinguts durant els aldarulls de la vaga general del 29 de març, que van ingressar a presó provisional fa tres setmanes per ordre de la jutge. "La decisió de presó és desproporcionada i innecessària", van llegir els estudiants, que van exigir la posada en llibertat immediata.

stats