AFGANISTAN
Crònica 24/09/2011

Clam de venjança al funeral del negociador amb els talibans

Ara
1 min
Seguidors de Rabbaní durant l'enterrament.

Barcelona.L'enterrament de l'expresident de l'Afganistan, Burhanuddín Rabbaní, va convertir-se ahir en una escenificació de les divisions latents en la societat afganesa. Els partidaris de la víctima van acusar el president Hamid Karzai de ser culpable de l'assassinat i van demanar venjança.

Els guardes van impedir l'accés a l'enterrament a tots els fidels a Rabbaní. Entre ells hi havia l'excap de la Direcció Nacional de Seguretat afganesa, Amrullah Saleh. Dirigint-se als contraris a Karzai, Saleh va amenaçar de fer caure el govern en poques hores amb l'ajuda dels seguidors de Rabbaní, als quals va instar a preparar-se per prendre els carrers. Saleh va defensar que el govern ja no té dret de negociar amb els insurgents i va insistir que les converses no portaran enlloc.

L'atemptat contra Rabbaní dijous es va produir, precisament, quan l'expresident esperava reunir-se amb dos membres talibans per dialogar. El suïcida va evitar els controls de seguretat i, carregat amb una armilla explosiva, va abraçar Rabbaní i es va fer esclatar.

Desenes de fidels a Rabbaní van llançar pedres i van disparar trets a l'aire per obrir-se pas entre la multitud. Davant la tensió creixent, els guardes van obrir-los l'accés. Centenars de persones es van abocar sobre la tomba de Rabbaní, entre crits de "mort a Karzai, mort a Amèrica".

Una mort significativa

El de Rabbaní és l'assassinat de més alt perfil des que el règim talibà va caure l'any 2001. El mort encapçalava l'Alt Consell de la Pau, l'òrgan encarregat de negociar una sortida de la guerra amb els grups insurgents.

stats