LA INTEGRACIÓ DELS ESTRANGERS
Crònica 24/03/2011

Cleries desautoritza Homs: no hi haurà prova de català als immigrants

El català no serà tan determinant. Els estrangers només hauran d'assistir a cursos d'acollida i no caldrà que superin un examen de llengua. El conseller Cleries va tornar a matisar ahir el discurs del Govern.

Joan Serra
2 min
Una sessió dels cursos d'acollida per a ciutadans d'origen immigrant que es fan a l'Ajuntament de Lleida.

Barcelona.El portaveu del Govern, Francesc Homs, va anunciar la setmana passada que saber català serà "molt determinant" per als immigrants a l'hora de certificar-ne l'esforç d'integració. Les paraules d'Homs van generar la sensació d'un enduriment del discurs de la Generalitat en política migratòria. El portaveu va apuntar que s'extremaria el control en un dels criteris -el coneixement de la llengua- que condicionen l'obtenció del certificat d'integració i arrelament necessari per renovar, per exemple, els permisos de treball i residència, o per sol·licitar el reagrupament familiar. El portaveu del Govern, però, no va especificar cap canvi concret en la llei d'acollida, encara pendent de desenvolupar. El conseller de Benestar Social i Família, Josep Lluís Cleries, va tornar a precisar ahir el discurs del Govern. Cleries va afirmar que no s'exigirà als immigrants que acreditin els coneixements de català en un "examen".

La llei catalana preveu que els estrangers que vulguin obtenir el certificat d'arrelament participin en cursos d'acollida, que inclouran sessions de llengua, així com de continguts relacionats amb la cultura, la història i el mercat laboral de Catalunya. Cleries va confirmar a l'agència EFE -ahir també va ser a la sessió del Parlament- que, en cap cas, s'exigirà als immigrants que acreditin en una prova el nivell de català. N'hi haurà prou que els nouvinguts assisteixin en els cursos. La puntualització modera els termes emprats per Homs.

El que encara no queda clar és la durada que tindran les sessions que hauran d'organitzar la Generalitat, els ajuntaments i els consells comarcals. De fet, el reglament que ha de desenvolupar la llei d'acollida no estarà enllestit fins més enllà de la tardor. Encara que no sigui necessari un examen, Cleries entén que els cursos suposaran un "incentiu" poderós perquè els estrangers es decideixin a aprendre català.

Govern i món local de bracet

El conseller de Benestar Social i Família firmarà en els propers dies un acord amb les entitats municipalistes -Federació de Municipis de Catalunya i Associació Catalana de Municipis- per avançar en els criteris que han de certificar la integració dels immigrants. Les negociacions, que fonts de la conselleria descriuen com a "molt avançades", han de permetre homogeneïtzar la confecció dels informes que fan els ajuntaments i que valida la Generalitat (determinants, però no vinculants). L'Estat manté l'última paraula en matèria de residència, d'acord amb un altre reglament, el de la llei d'estrangeria. El Govern i les entitats municipalistes van presentar esmenes al reglament estatal per blindar la legislació catalana.

stats