AJUDES A LA POBRESA
Crònica 19/08/2011

Cleries demana disculpes però defensa la reforma del PIRMI

El conseller Cleries va demanar ahir disculpes als usuaris del PIRMI per les "molèsties" que han patit en la revisió. A la mateixa hora centenars de persones es manifestaven contra les reformes.

S. Sánchez / L. Bonilla
2 min
"Contra la pobresa, no contra els pobres", deia un dels beneficiaris de la renda mínima d'inserció que ahir es van manifestar a la plaça Sant Jaume per demanar la dimissió dels consellers Mena i Cleries.

Barcelona.El conseller de Benestar Social i Família, Josep Lluís Cleries, va trencar ahir el seu silenci entorn a la polèmica revisió en ple agost de tots els expedients de renda mínima d'inserció (l'antic PIRMI). Acabat de tornar de vacances, va aprofitar una visita a les Festes de Gràcia per erigir-se en el primer membre del Govern que demana disculpes. No per la revisió, perquè "era necessari un control" -va dir-, sinó per "les molèsties que han pogut patir" en el procés molts del perceptors de l'ajut i les seves famílies.

Fins ahir encara hi havia un 20% de beneficiaris del PIRMI que no havien passat pel banc a cobrar el seu xec (la manera excepcional de pagament d'aquest mes per fer aflorar el frau). Una xifra que ha "sorprès" Cleries, que va dir que "ningú l'esperava tan alta". Tot i deixar clar que no tot són casos de frau, ja que es pot no haver rebut el xec per circumstàncies diverses, sí que va destacar que és la prova "que alguna cosa no funciona bé". El Govern confia a aclarir les dades a finals de mes.

Mentre el conseller feia aquestes declaracions, mig miler de persones protestaven a la plaça Sant Jaume, la majoria treballadors socials, regidors d'ajuntaments i beneficiaris d'aquest ajut contra la pobresa que ara els fa por perdre.

"Si no cobro vaig al carrer"

Concepción Fuentes forma part del 20% que encara no ha cobrat l'agost. Els poc més de 400 euros de PIRMI és l'única font d'ingressos que té des que fa més de dos anys es va quedar a l'atur. "Si no cobro, vaig al carrer perquè estan a punt de fer-me fora del pis de lloguer", es queixava. La portaveu dels treballadors socials de l'Ajuntament de Barcelona, Marga Olalla, demanava una reforma per ampliar l'ajuda però no per retallar-la. Els canvis en el pagament d'aquest mes han desbordat els consistoris que estan rebent un allau de reclamacions. La regidora de Serveis Socials del Prat de Llobregat, Marga Garcia, explicava que ja han començat a atendre casos de persones a les quals han denegat l'ajut perquè no compleixen els nous criteris. "És una situació molt difícil i el Govern ha de donar la cara", deia. Els manifestants van demanar la dimissió dels consellers Mena i Cleries i han convocat una altra protesta pel 26 d'agost al Parlament.

Un estalvi de 53 milions anuals

Quan s'aprovi el decret de reforma del PIRMI, després de vacances, els aturats que ara el cobren per falta d'ingressos, però que no tenen cap "dificultat social afegida" (el perfil que més ha crescut amb la crisi), deixaran de rebre'l.

Amb l'enduriment en l'accés al PIRMI, el Govern busca estalviar 53 milions anuals, segons el dictamen aprovat ahir pel Consell de Treball Econòmic i Social (CTESC). L'informe d'aquest òrgan assessor del Govern -format per sindicats i patronal- alerta de "l'impacte social" que pot tenir la reforma i adverteix que l'estalvi "podria veure's superat per uns costos socials" derivats del "patiment de les persones afectades i la sobresaturació" dels serveis socials que comportaria.

stats