LA LLEI DE LA DEPENDÈNCIA
Crònica 02/07/2011

Cleries diu que no hi haurà dependents desatesos a la tardor

Les 18.653 persones que van sol·licitar els ajuts a la dependència abans del 2011 i no han cobrat seran ateses abans de la tardor. Des d'ahir, els dependents moderats també han de rebre prestacions.

Joan Serra
2 min
El torn dels dependents moderats Assumpta Brangolí al seu domicili d'Esplugues de Llobregat. Li van diagnosticar esclerosi múltiple fa 20 anys. Ara, gràcies a la llei, espera rebre una prestació  després d'haver estat valorada com a dependent moderada.

BARCELONA.Els endarreriments en l'aplicació de la llei de la dependència -que han creat una sensació de desori incrementada per les acusacions que han creuat govern i oposició en els darrers mesos- havien generat incertesa entre els beneficiaris de les ajudes (362.783 persones han formalitzat una sol·licitud de valoració des del 2007). El conseller de Benestar Social i Família, Josep Lluís Cleries, va posar data ahir a l'execució de la normativa, després de la reunió de la comissió mixta formada pel Govern i el Parlament. Cleries es va comprometre a resoldre abans de la tardor tots els casos pendents que fossin anteriors al 2011. "Ens hem posat pràcticament al dia", va expressar el conseller per sintetitzar la feina feta, malgrat que l'oposició continua acusant-lo d'haver alentit el desplegament de la llei.

En la primera compareixença al Parlament, Cleries va xifrar en 54.627 les persones que estaven esperant una ajuda a Catalunya. Aquesta quantitat incloïa el nombre de casos no atesos entre valoracions i PIA (pla individual d'atenció, que tanca el procés administratiu i determina la prestació i el servei més adequat). El conseller va dir que la situació es corregiria abans del juny. Segons les noves dades facilitades per Benestar, les sol·licituds pendents de tramitar corresponents als anys anteriors s'han reduït fins a 18.653. "Vam dir que al juny hauríem atès el 100% dels casos pendents i hem pogut arribar al 70%", va expressar el conseller, que es va comprometre a resoldre'n el 30% restant abans de l'octubre. Cleries ha detallat que aquest alentiment s'explica pels canvis que s'han hagut d'aplicar en l'estructura del departament que s'encarrega de desplegar la llei. A partir d'ara, tota la gestió l'assumirà l'Institut Català d'Assistència i Serveis Socials (ICASS), per simplificar i agilitzar la maquinària administrativa.

Desacord pels dependents morts

La prioritat del conseller és liquidar els expedients d'exercicis anteriors abans de centrar-se en els casos registrats durant aquest any (30.488). En el primer semestre del 2011 s'han fet 6.816 valoracions de dependència mensuals. Cleries també va anunciar que no ha arribat a un acord amb el ministeri de Sanitat, Política Social i Igualtat perquè les famílies de dependents que ja havien estat valorats però van morir abans que se'ls fes el PIA i rebessin l'ajuda de la dependència cobrin una prestació. Segons el Govern, el cost d'atendre aquests dependents que ja eren morts ascendia a 21 milions d'euros, que Estat i Generalitat havien de pagar a parts iguals. "La Generalitat ho volia abonar, però el ministeri ha dit que no", va subratllar Cleries. El titular de Benestar va xifrar en 158 milions la factura dels endarreriments pel total d'expedients no atesos dins de termini, un deute amb els beneficiaris que es retornarà en cinc anys. La Taula del Tercer Sector va presentar ahir 40 propostes al Govern per millorar el desplegament de la llei, entre les quals hi ha establir un protocol per atendre els casos urgents.

stats