NUEVA RUMASA
Crònica 08/07/2011

Clesa entorpeix la venda de Cacaolat

Cacaolat és l'únic actiu amb valor de Clesa per fer front a un passiu de 1.200 milions. Els administradors de Clesa, que té un 90% de Cacaolat, volen que l'expedient concursal es concentri a Madrid.

Elena Freixa
2 min
Cacaolat es pot salvar amb la venda de la unitat productiva a un inversor i ja li han sortit molts pretendents a Catalunya.

Barcelona.El procés de salvació de Cacaolat, que semblava cada cop més lligat, va rebre ahir un revés quan els administradors concursals de Clesa van demanar al jutge l'acumulació del procés de Cacaolat a Madrid. Aquesta petició suposaria el trasllat al jutjat de Madrid de l'expedient de Cacaolat i tiraria per terra els esforços dels últims mesos per trobar un inversor a Catalunya que garanteixi el futur de l'empresa i de la plantilla.

El principal perill d'aquesta petició de Clesa és l'alentiment d'un procés que ja va a contrarellotge. Tot i la bona marxa de les vendes i les comandes que acumula, Cacaolat té problemes urgents de liquiditat, que s'havien de solucionar parcialment els pròxims dies amb l'aportació d'un fons de tres milions entre tots els interessats a comprar-la. Segons el pla acordat amb els administradors, aquests diners s'injectarien a l'empresa per garantir la producció mentre durés el procés de venda i després es podrien recuperar si no acabessin sent els propietaris. El conseller d'Empesa i Ocupació, Francesc Xavier Mena, va manifestar la "preocupació profunda" del Govern davant dels moviments que arribaven dels administradors de Clesa, que posen en risc l'activitat de l'empresa i que poden crear també temor entre els futurs inversors. Va avisar que la Generalitat farà "el possible i l'impossible" perquè el procés no s'aturi i Cacaolat -la fàbrica i els treballadors- tinguin futur a Catalunya.

L'acumulació del procés de Cacaolat a Madrid va desconcertar tothom, sobretot per la fase de maduresa en què es troba tot el procés de venda a Catalunya. Fonts judicials van confirmar a l'ARA que serà el jutge de Barcelona qui s'haurà de pronunciar si li arriba notificació formal de Madrid, però que en tot cas el procés no s'aturarà perquè està "molt avançat". Aquesta mateixa setmana, de fet, es podria tancar el termini per presentar ofertes a la compra de l'empresa.

Un caramel per als creditors

Des que les empreses del conglomerat Nueva Rumasa, de la família Ruiz-Mateos, van anar caient l'una darrere l'altra en suspensió de pagaments, Cacaolat s'ha reivindicat com la més viable, la joia de la corona. Els seus números vermells són de 25 milions, però els diners de la venda servirien per pagar els creditors. En cas que l'expedient es traslladés a Madrid i s'acabés venent allà, els diners s'haurien de repartir entre els creditors de Cacaolat i els de Clesa, que acumula un passiu de 1.200 milions d'euros.

Mentre l'empresa, els administradors i el Govern confien que el jutge de Madrid no faci cas de la petició dels administradors de Clesa, el procés segueix obert a Catalunya. El possible comprador més ben situat és Vichy Catalán, i des d'aquesta empresa ahir no es van voler fer declaracions a l'espera de conèixer què decideix el magistrat. Vichy va presentar dilluns un aval de tres milions al jutjat i va fer públic el seu interès per quedar-se amb Cacaolat. Altres empreses que de moment s'han presentat a la pugna són la Corporación Alimentaria Peñasanta (Central Lechera Asturiana) i el grup empresarial Victory.

stats