LA LLUITA DE GADDAFI PER MANTENIR EL PODER
Crònica 06/03/2011

Clima de guerra civil a Líbia amb una nova massacre

David D. Kirkpatrick
3 min
Un soldat rebel controla l'accés a la ciutat de Ras Lanuf que ahir va ser reconquerida a les forces de Gaddafi.

The New York Times / TRÍPOLI.Cada bàndol d'una guerra civil incipient a Líbia va reivindicar ahir els seus avenços. Mentre les forces lleials al president Muammar al-Gaddafi van llançar per segon dia consecutiu un atac brutal a la ciutat de Zaouia controlada pels opositors, a només a 50 quilòmetres a l'oest de Trípoli, un precari i divers exèrcit rebel, que es mou des de l'est, va guanyar la seva primera batalla terrestre per controlar el port de Ras Lanuf a meitat de camí entre Bengasi i Trípoli per la costa mediterrània. Els dos bàndols es preparen per a una confrontació els pròxims dies al port de Sirte, un bastió de la tribu nativa de Gaddafi que de moment bloqueja el pas dels rebels cap a la capital, Trípoli.

Divuit dies després que tot plegat comencés amb unes manifestacions a la ciutat de Bengasi, a l'est, l'aixecament de Líbia s'ha desviat marcadament del patró de les revoltes relativament ràpides i no violentes que van enderrocar fa només unes setmanes els presidents de Tunísia i Egipte. En canvi, la revolta d'aquí sembla haver-se convertit en escenari d'una campanya militar terrestre entre dues forces relativament poc professionals i poc organitzades -l'exèrcit libi i els rebels- que està causant un gran nombre de víctimes civils i és probable que es prolongui encara durant un temps.

Una estratègia desconcertant

Els atacs de Gaddafi a la ciutat del nord-oest Zaouia d'ahir van produir baixes i, alhora, van plantejar qüestions desconcertants sobre l'estratègia que el govern vol seguir. Per segon dia consecutiu les seves forces van atacar durament els rebels, i després es van retirar per mantenir un setge sobre la ciutat que és totalment impenetrable, tot al voltant del seu perímetre. Els periodistes estrangers, que van ser convidats a la ciutat de Trípoli per Gaddafi, no van poder creuar els controls militars per avaluar els informes del que els residents de Zaouia qualifiquen com "una massacre".

Els ciutadans van començar a fer trucades telefòniques frenèticament als periodistes a les 6 del matí d'ahir per informar que els soldats del govern -la milícia de Khamis, lleial al fill de Gaddafi i considerada la força més important de la família al poder- havien penetrat a Zaouia per l'est i l'oest. "Ens estan matant", va dir un ciutadà. "Estan disparant contra nosaltres". La milícia estava atacant amb tancs, artilleria pesada i metralladores, segons els testimonis, i les explosions de munició ben diversa se sentien de fons al telèfon. "Estic veient morir veïns desarmats davant les seves cases", va dir un home. "No sé quants n'han assassinat fins ara, però al meu barri, tothom és mort". En una altra connexió telefònica, tres hores després de l'atac, un habitant de Zaouia, va dir: "Tot està en flames. No sabem de quin costat ens estan disparant, dels edificis o dels carrers. La gent està morint per tot arreu".

Els opositors, entre ells exmembres de les forces armades líbies, responien al foc de l'exèrcit. Va ser impossible determinar el nombre de morts, però un ciutadà va assegurar que quatre dels seus veïns havien estat assassinats. A les 10 del matí, segons els testimonis, les forces de Gaddafi es va retirar sobtadament i van tornar a les seves posicions al cercle de confinament que envolta la ciutat. Alguns rebels van intentar fer veure la retirada com una victòria, assegurant que s'havien aconseguit vehicles militars i armament. A les 4 de la tarda, l'exèrcit libi va reprendre l'ofensiva. Segons els testimonis, sis tancs van entrar a la ciutat, hi va haver més escaramusses amb les forces rebels, i després els tancs van marxar tan de pressa com havien arribat.

L'avanç cap a Trípoli

En el front oriental, els voluntaris rebels es va obrir pas fins a Ras Lanuf, un poble petrolier que les forces de Gaddafi havien reconquerit la nit de divendres i on els carrers eren totalment buits, ahir al matí. Hi havia informes contradictoris sobre les baixes a la batalla de Ras Lanuf. Un opositor a Gaddafi va dir que 12 rebels havien mort en els combats, en què es van fer servir granades propulsades per coets i canons antiaeris. Els metges d'un hospital pròxim van parlar de cinc rebels morts mentre que l'agència Reuters assegurava que els morts, segons fonts sanitàries, eren 26.

Quan es va fer de nit, els combatents rebels eren ja a una distància curta de Sirte, la ciutat natal de Gaddafi, on manté un suport considerable. La ciutat és a la carretera que porta a Trípoli, un obstacle important per als rebels en el seu afany d'arribar a la capital. Durant dies, els rebels han intentat sense èxit posar Sirte de la seva banda. L'esforç no ha aconseguit res i els voluntaris armats han avançat cap a les portes de la ciutat controlats i bombardejats per avions de Gaddafi.

stats