RETALLADES A LA SANITAT
Crònica 20/04/2011

El Clínic tanca avui el dispensari d'Urgències

Els plans de xoc dels hospitals catalans encara no han estat aprovats oficialment, però alguns serveis ja comencen a tancar. Aquesta nit ho farà el dispensari d'urgències de l'Hospital Clínic.

Lara Bonilla
3 min
Veïns i treballadors de l'Hospital de l'Esperança, al barri de Gràcia de Barcelona, van sortir ahir a protestar contra el que consideren un desmantellament del centre.

BARCELONA.A partir de demà, els veïns del centre de Barcelona que hagin d'anar a urgències ja no podran anar al dispensari del carrer València de l'Hospital Clínic, ja que aquesta nit tancarà les seves portes definitivament. Aquesta és una de les mesures incloses en el pla de xoc del Clínic per reduir la despesa sanitària. Les retallades comencen a aplicar-se. Els treballadors del dispensari es van assabentar divendres del tancament i un cartell a la porta del centre n'informa els usuaris.

El dispensari va obrir fa vint anys per descongestionar les urgències de l'Hospital Clínic, ja que els casos més senzills eren el que més havien d'esperar per ser atesos i col·lapsaven el servei. Al carrer València s'atenien les "urgències menys urgents", és a dir, les de nivell 4 i 5, com són febre, refredats, esguinços i traumatologia i mal de coll, per exemple. Els pacients seran ara desviats al CAP Manso, a la Clínica Plató i al mateix Hospital Clínic.

Davallada d'urgències

El dispensari del carrer València atenia 14.980 urgències anuals, de les quals unes 5.600 les absorbirà a partir d'ara la seu del Clínic al carrer Villarroel. "Hem tancat la porta que hi havia al carrer València però continuarà oberta al Clínic", diu Josep Brugada, director mèdic de l'hospital. Això no satisfà els veïns, que es queixen que ara hauran d'esperar més per ser atesos quan el que caracteritzava el dispensari era, precisament, la seva rapidesa.

Tot i que el pla de xoc ha precipitat la decisió de tancar el servei, la direcció del Clínic ho desvincula de les retallades a la sanitat i ho atribueix a una reordenació dels serveis i a la davallada del volum general d'urgències. "Cada any fem 10.000 urgències menys i el dispensari anava molt bé quan l'hospital estava col·lapsat fa anys, però ara ha deixat de tenir sentit", assegurava ahir Brugada. "Aquesta ha estat una mesura organitzativa nostra, no necessitavem l'autorització de Salut", va afegir el director mèdic del centre. Segons el president del comité d'empresa, Sergi Hurtado, és una "pèrdua important per al barri, ja que era un servei molt consolidat que alleugeria molt l'hospital".

El veïns estan recollint signatures per frenar el tancament. "La qualitat de la visita empitjorarà perquè ara se saturararan les urgències del Clínic, ja que, com és normal, els casos vitals passaran per davant", deia ahir Carolina Rochina. "Diuen que no hi ha diners però segur que poden retallar en cotxes oficials", afegia Margarita Gómez, una altra veïna. Tot i que els plans de xoc encara no han estat aprovats oficialment, el de l'Hospital Clínic ha estat el més ben valorat per la conselleria i les mesures compten amb la seva aprovació.

El departament de Salut continua insistint que encara no s'estan aplicant les retallades tot i que ja hi ha quiròfans de tarda, llits i plantes que tanquen aquests dies aprofitant la davallada de feina durant les vacances de Setmana Santa.

Protesta contra les retallades

Un altre centre que haurà de tancar el servei d'urgències a causa de la tisorada és la Clínica de l'Esperança, que dóna servei als veïns del barri de Gràcia de Barcelona. Aquest centre concentra el gruix de les retallades que afecten el Parc Salut Mar, al qual també pertany l'Hospital del Mar. Veïns i treballadors van sortir ahir al carrer per protestar contra el tancament de la planta de pacients de llarga estada, de vint llits de convalescència, els quiròfans de tarda i la retallada de personal suplent. "Això suposarà, practicament, desmantellar l'hospital", diuen els veïns. Avui, Metges de Catalunya també se sumarà a la protesta setmanal dels treballadors de Vall d'Hebron.

stats