ELECCIONS ESPANYOLES
Crònica 09/08/2011

'Operació Camats' per al 20-N

Hi ha poc marge per al dubte: Dolors Camats és la candidata amb més opcions per liderar ICV a Madrid. Té el suport de l'executiva i la militància i no es preveu cap rival que li faci ombra.

S. González / F. Casas
4 min
'Operació Camats' per al 20-N

Barcelona.ICV va penjar ahir el cartell de tancat per vacances sense aclarir qui serà el seu cap de llista a les eleccions espanyoles. Però la direcció del partit respira tranquil·la perquè té coll avall que probablement serà Dolors Camats qui lideri el projecte ecosocialista, en coalició amb EUiA al Congrés. La portaveu parlamentària té el vistiplau de l'executiva -el líder d'ICV, Joan Herrera, va dir ahir que seria, "per descomptat", una gran candidata-, i també té un ampli suport de les bases. Ella de moment es deixa estimar. De fet, la direcció del partit vol evitar pronunciar-se públicament a favor de Camats perquè vol fer partícips de la tria adherits i amics, dels quals espera un clam de suport per designar-la a partir del 3 de setembre, quan el consell nacional de la formació donarà el tret de sortida a les primàries.

Herrera demana calma, però l'entorn ecosocialista té pressa per tenir el nom de qui plantarà cara a Madrid. A Camats ja li arriben les veus de suport. "Hi ha gent que em diu que sigui jo, i d'altres que em diuen que segueixi liderant el grup al Parlament", va explicar ahir a l'ARA. La dirigent ecosocialista va afegir que la tria ha de ser fruit d'un "procés molt col·lectiu" i que ella sondejarà la possibilitat d'encapçalar la llista si és el desig que es desprèn del consell nacional del setembre. "És una persona molt ben preparada per fer-ho", va assegurar ahir el líder d'ICV-EUiA.

El cap de campanya no es toca

Les primàries se celebraran hi hagi un o més candidats. El partit no descarta que Camats tingui rivals, ja que el procés per poder-s'hi presentar és molt senzill -només cal l'aval de 50 adherits-, però Herrera no es planteja que n'hi hagi gaires amb opcions reals. En tot cas, sí que queda clar que Marc Rius, que va ser director general de Participació Ciutadana durant el tripartit, serà el director de campanya. De fet, ja va ser el responsable de la candidatura d'Herrera al Congrés tant el 2004 com el 2008 i al Parlament el 2010.

Però per molt que el partit vulgui fer entendre que hi ha opcions més enllà de Camats, el cercle s'estreny entorn de la portaveu parlamentària. Hi havia veus que havien apuntat que l'eurodiputat Raül Romeva podria aspirar a encapçalar la llista a Madrid, però aquesta opció queda descartada perquè suposaria la pèrdua de l'eurodiputat d'ICV, ja que la llista correria a favor d'IU. A les travesses també han aparegut els noms de la portaveu d'ICV, Laia Ortiz, i del president del partit a Barcelona, Ricard Gomà, però cap té tanta consistència ni suport com Camats. També hi ha qui planteja què passaria amb l'actual portaveu al Congrés, Núria Buenaventura, però fonts de l'executiva asseguren que Buenaventura no posarà pegues a cedir el lloc a Camats i a anar, per exemple, de número dos.

El risc de la popularitat baixa

Herrera va insistir ahir que la porta és oberta a tothom i que no es descarta que la veu del partit pugui recaure en algun ecosocialista menys conegut o, fins i tot, en un independent. De fet, Buenaventura no té un alt nivell de projecció pública, una condició que per Herrera no és imprescindible. El líder ecosocialista va recordar que el partit va obtenir més bons resultats l'any 2004, quan ell era poc reconegut entre els ciutadans, que el 2008, quan ja tenia més notorietat, un fet que demostra, segons ell, que la importància rau en el projecte. Però apostar per un nom que ha penetrat poc socialment sempre comporta assumir un grau de risc més alt.

Malgrat la incertesa del nom, els ecosocialistes estan tranquils. Mentre que ERC i PSC passen un moment convuls i afronten perspectives electorals pessimistes, ICV gaudeix de pau interna i les enquestes consideren raonable que obtingui dos diputats a Madrid. L'objectiu serà el tercer, en línia amb els sondejos més optimistes.

A més, que Camats lideri el partit a Madrid no suposaria desvestir un sant per vestir-ne un altre. ICV considera que la formació està fent un bon paper al Parlament i que està ben apuntalada per diputats com Jaume Bosch, Joan Boada, Laia Ortiz i el mateix Herrera. I si Camats se'n va al Congrés, el seu escó al Parlament seria per a l'actual coordinador del grup parlamentari, Josep Vendrell, d'estricta confiança d'Herrera.

"Hi ha cohesió interna, tenim clar quin és el nostre paper i estem preparats per encarar qualsevol escenari", va afirmar ahir Herrera. El secretari general ecosocialista va deixar clar que el partit té un calendari que complirà fil per randa. "Tenim els temps marcats per fer les coses bé amb participació i transparència", va dir, tot i que va admetre que si les eleccions encara s'avancen més, tal com demana el PP i fins i tot CiU, sí que hauran de fer-ho tot a "corre-cuita". Tot i això, no s'angoixen perquè "el projecte està molt clar".

La "coalició" de PP, PSOE i CiU

Més enllà del debat que Herrera titlla "d'artificial" sobre si els comicis s'avancen més, el partit té un clar objectiu: plantar cara a "la coalició" que han forjat PP, PSOE i CiU. Herrera va lamentar ahir que les tres formacions hagin votat "la mateixa política econòmica" basada en l'especulació i va afegir que el candidat socialista, Alfredo Pérez Rubalcaba, no mereix la seva confiança perquè ara planteja mesures que al Congrés ha rebutjat. "El debat a tres bandes que plantegen és trampós, perquè s'han posat d'acord a no posar a ratlla els especuladors", va etzibar. L' operació Camats per fer-los front ja comença a escalfar motors.

stats