MEMÒRIA HISTÒRICA
Crònica 19/08/2011

La Comissió de la Dignitat censura que Ortega vulgui honorar franquistes

Roger Tugas
1 min

Prada.Des que CiU va arribar al Govern i la vicepresidenta Joana Ortega es va fer càrrec del Memorial Democràtic, va quedar clar que el rumb d'aquest organisme creat pel tripartit patiria importants canvis. Les primeres decisions van arribar dimecres, amb l'anunci de la nova ubicació al castell de Montjuïc i d'una nova concepció que passa per equiparar les víctimes dels dos bàndols de la Guerra Civil, cosa que no ha agradat a tothom. El portaveu de la Comissió de la Dignitat, Josep Cruanyes, va carregar ahir des de la Universitat Catalana d'Estiu, a Prada (Conflent), contra aquestes decisions, i va exigir "una seu en un lloc cèntric" i que es posi fi a la "paralització" de l'organisme, que encara espera un nou director.

La indignació principal, però, rau en la voluntat d'Ortega d'evitar "revengismes" i incloure homenatges a víctimes del bàndol feixista. Per Cruanyes, això és una "barbaritat" i suposa "jugar amb foc", ja que dóna ales al revisionisme històric que oblida qui eren colpistes i qui els demòcrates, i qüestiona la legitimitat republicana. "No es pot fer un poti-poti", defensen des de la Comissió, que recorda que països com Alemanya "tenen clars els seus referents". La reivindicació de la plataforma és que "mai s'han d'homenatjar els defensors del feixisme".

En un altre àmbit, Cruanyes va reclamar a la ministra de Cultura, Ángeles González-Sinde, que compleixi el seu compromís de fer efectiu el retorn de tot el material confiscat pels franquistes que encara queda a l'Arxiu de Salamanca abans que el PP pugui arribar al govern de l'Estat i aturar-ho.

stats