CONFLICTE ACCIONARIAL
Crònica 30/09/2011

La Comissió d'Energia s'inhibeix en la batalla accionarial a Repsol

La CNE decideix no analitzar el pacte entre Sacyr i la mexicana Pemex a Repsol. Però el temps juga en contra de la constructora, que ha de tornar 5.000 milions a la banca abans del 2012.

Ignasi Pujol
2 min

Barcelona.El consell de la Comissió Nacional d'Energia (CNE) ha optat per deixar passar de llarg el conflicte accionarial a Repsol. L'organisme regulador va decidir ahir no analitzar el pacte entre la constructora Sacyr i la petroliera estatal mexicana Pemex, pel qual passarien a sumar el 29% de les accions de Repsol i pràcticament assumirien el control de la companyia.

Segons va informar la CNE, el consell -que dimarts ja va debatre sobre l'operació- va acordar desestimar la sol·licitud de Repsol, que va reclamar que Pemex demanés una autorització davant la CNE per incrementar la seva participació des del 4,81% fins al 9,41%. Per a la CNE, aquesta operació no requereix l'autorització prevista en l'anomenada funció 14, la normativa que permet emetre informes vinculants sobre operacions quan afecten a activitats regulades (transport i distribució de gas i electricitat).

Soci de Gas Natural

La petroliera espanyola recolzava la seva sol·licitud en el fet que controla el 31,2% de Gas Natural Fenosa, companyia que té activitats en negocis regulats, i que també havia demanat a la CNE que es pronunciés sobre l'operació. No obstant, el consell de l'organisme regulador considera que les activitats de Gas Natural no resulten "imputables com a pròpies a Repsol", ja que ambdues no formen part "en sentit estricte" del mateix grup empresarial. Fonts de Repsol van indicar que "qualsevol podria entendre que l'acord sigui objecte d'anàlisi per part de la CNE, ja que Repsol és una empresa estratègica per a l'economia espanyola".

El consell de l'organisme està format per set persones: tres nomenades pel PSOE, una pel PSC, una independent (tot i que va ocupar un alt càrrec al govern de José María Aznar), una consellera nomenada pel PNV i un altre per CiU. Quan Sacyr i Pemex van comunicar el seu pacte el 29 d'agost, el ministre d'Indústria, Miguel Sebastián, no va trigar ni 24 hores a beneir l'operació.

El consell de Repsol de dimecres va iniciar els tràmits per fer fora els consellers d'aquestes dues empreses per "conflicte d'interès".

Sacyr i Pemex van comunicar que impugnaran alguns acords del consell de Repsol i podrien anar als tribunals. El cert és que per a Sacyr, que avui celebrarà un consell marcat per la divisió interna (Juan Abelló, un dels socis de referència de Sacyr, es va abstenir en la votació a Repsol), el temps juga en contra: el 21 de desembre s'exhaureix el termini per tornar a la banca els 5.000 milions d'euros del crèdit per comprar el 20% de Repsol el 2006.

El director general de Pemex, Juan José Suárez Coppel, no es va presentar ahir a la compareixença al congrés mexicà per donar explicacions de l'acord amb Sacyr.

stats