TRAGÈDIA A TOLOSA
Crònica 20/03/2012

Commoció a França per un atac antisemita

França viu en estat de xoc després de l'assassinat ahir de tres nenes i un mestre en una escola jueva a Tolosa de Llenguadoc. L'arma era la mateixa utilitzada per matar tres militars els últims dies.

àlex Vicente
3 min
Commoció a França per un atac antisemita

PARÍSUn misteriós assassí en una motocicleta va deixar ahir França en estat de commoció després de matar quatre persones en una escola jueva a Tolosa de Llenguadoc. Poc abans de les vuit del matí el sospitós va obrir foc contra els pares i alumnes que esperaven a l'entrada del centre de secundària Ozar Hatorah (en hebreu, tresor de la Torà), situat al barri residencial de la Roseraie, al nord de la ciutat, on es preparaven per assistir a una pregària religiosa matinal. El balanç va ser de quatre víctimes mortals: un professor de religió de 30 anys, les seves dues filles de 3 i 6 anys i una altra alumna de 8 anys. Cinc estudiants van resultar ferits, un dels quals seguia a última hora d'ahir en estat greu.

El president francès, Nicolas Sarkozy, va desplaçar-se al matí a Tolosa per visitar el lloc dels fets, on va pronunciar unes declaracions solemnes i va prometre trobar immediatament el responsable del que va qualificar com "una tragèdia nacional". "No són simplement els vostres fills, sinó també els nostres. En territori de la República no s'assassinen nens així sense haver-ne de retre comptes", va afirmar Sarkozy.

Al vespre, de retorn a l'Elisi, el cap d'estat va confirmar el caràcter reincident de l'assassí, que també seria responsable dels atemptats comesos la setmana passada a Tolosa i la seva rodalia contra tres militars francesos, dos dels quals de confessió musulmana i el tercer d'origen antillà. "La pista antisemita sembla evident i podem imaginar que el racisme també ho és", va expressar el president. Fonts policials van confirmar que una de les dues armes utilitzades ahir també va servir per matar els militars en els dos atacs de la setmana passada.

El primer va tenir lloc el dia 11 a Tolosa, quan un suboficial del primer regiment de paracaigudistes va ser assassinat a trets en un barri de l'est de la ciutat. Quatre dies més tard, tres militars eren víctima d'un tiroteig al costat d'un caixer automàtic a Montalban, a una cinquantena de quilòmetres de Tolosa. Dos d'ells van morir de manera immediata, mentre que el tercer seguia ahir ingressat i en situació greu. En tots els casos, l'autor seria un motorista que es va donar a la fuga després del crim.

Màxima emergència

En vista de la gravetat de la situació, Nicolas Sarkozy -en plena campanya electoral per a la reelecció com a president-, va decidir ahir a la nit elevar el protocol de seguretat conegut com a Vigipirate al nivell màxim -escarlata- a la regió del Sud-oest i alguns departaments limítrofs. Es tracta de la primera vegada en la història d'aquest pla de seguretat, creat el 1978 i pensat per combatre situacions d'emergència i amenaces terroristes, que un president aposta per elevar-lo al màxim nivell. Des dels atemptats de l'estiu del 2005 a Londres, França l'havia mantingut en el segon nivell més alt, el vermell.

El president Sarkozy també va delegar en un dels seus homes de confiança, el ministre de l'Interior, Claude Guéant, per coordinar personalment la investigació sobre el terreny, en la qual participarien 120 agents policials. "Tots els mitjans seran mobilitzats perquè aquest gran criminal deixi de causar danys", va dir Sarkozy, que va titllar de "boig i bàrbar" el sospitós d'aquesta onada de crims. Avui França recordarà les víctimes amb un minut de silenci en totes les escoles del país.

La fiscalia antiterrorista de París es va fer càrrec de la investigació sobre els tres atacs. Segons la premsa francesa, la policia aposta pel mòbil xenòfob i sospita de tres militars de tendències neonazis que van ser expulsats de la divisió de l'exèrcit a Montalban quan es van fer públiques unes fotos on apareixien fent la salutació nazi davant d'una bandera amb la creu gammada. Tots tres respondrien al perfil del sospitós, que segons els testimonis que van presenciar l'atac d'ahir es tracta d'un home musculós, tatuat i vestit de negre.

stats