Vot Xenòfob
Crònica 21/01/2011

Competència a Anglada

2 min
Democratica, Lacompanyen

Josep Anglada tindrà competència a les properes eleccions municipals. El discurs que criminalitza la immigració -i amb especial èmfasi la de confessió musulmana- i desacredita els partits polítics tradicionals no és un monopoli del president de la Plataforma per Catalunya (PxC). Pablo Barranco, ex-secretari general del partit d'Anglada, va presentar ahir en societat Via Democràtica, una nova formació d'ultradreta que prepara l'assalt als comicis del 22 de maig. Entre altres ajuntaments, aspira a obtenir representació a Barcelona. Barranco, que va deixar la PxC per desavinences personals amb Anglada -un divorci liquidat amb acusacions mútues-, és el president de Via Democràtica. L'acompanyen a la cúpula del partit dos dels cinc fundadors del projecte d'Anglada: Javier Hernández, que serà el secretari d'Organització, i Àlex Colomer, secretari de Seguretat. Tant Hernández com Colomer havien acompanyat el líder de la PxC en aquelles manifestacions del 2002 en contra de la mesquita de Premià de Mar, el primer conflicte que Anglada va utilitzar per projectar-se.

B arranco pretén completar una vintena de llistes per fer forat el 22-M. A més de Barcelona -el cap de cartell serà Manuel Acosta-, les candidatures s'escamparien pel Baix Llobregat, el Vallès Oriental, el Vallès Occidental i el Garraf. De moment, compta amb només un centenar d'afiliats i no descarta ampliar els tentacles a altres territoris de l'Estat. En la primera intervenció pública, Barranco va avançar les línies programàtiques del partit. Algunes propostes són una declaració d'intencions. Via Democràtica defensa l'expulsió de l'Estat de tots els autors de delictes que siguin d'origen extracomunitari i reincidents, inclosos els que compleixin penes de presó. Les properes municipals també registraran l'aparició de candidatures que defensen un discurs completament oposat al d'aquesta formació d'ultradreta. És el cas del Partit del Renaixement i Unió d'Espanya (Prune), d'inspiració islàmica, que vol presentar-se a Barcelona i Girona.

E l 22-M s'endevina mogut a Badalona, on el discurs xenòfob tindrà un gran protagonisme. Ahir va transcendir una enquesta que vaticina que el PP de Xavier García Albiol seria la força més votada. El regidor rendibilitzaria el seu missatge contundent en matèria d'immigració: obtindria un 28,5% del vots, suports que es traduirien en 9 regidors (en guanyaria 2). El PSC deixaria de ser la força més votada a la ciutat per primer cop des del 1982 i es quedaria amb 7 regidors, mentre que CiU aconseguiria 6 representants al consistori. L'estudi és obra de l'empresa Celeste-Tel, que va enquestar 600 badalonins al mes de novembre.

stats