JUSTÍCIA
Crònica 01/09/2011

Competència expedienta 4 col·legis d'advocats per pactar preus mínims

El Tribunal Català de la Competència ha tirat endavant un expedient sancionador contra quatre col·legis d'advocats i el Consell de l'Advocacia Catalana per imposar uns honoraris mínims als lletrats.

Laia Espín
2 min
Una de les sales de jurat de l'Audiència de Barcelona, on s'estava fent una sessió del judici del cas Tous.

Barcelona.L'expedient sancionador per competència deslleial obert per l'Autoritat Catalana de la Competència contra el Consell de l'Advocacia Catalana i els col·legis d'advocats de Barcelona, Lleida, Terrassa i Figueres, té el seu origen en una denúncia que van interposar dos lletrats de Barcelona l'any 2008. Aquests van denunciar que el Col·legi d'Advocats de Barcelona els havia obert un expedient disciplinari per, paradoxalment, competència deslleial en la publicitat del seu despatx.

L'argument va ser que anunciaven consultes gratuïtes i fixaven honoraris només en el cas que el client cobrés després del procés judicial. Una pràctica contrària als estatuts dels col·legis, que establien uns honoraris mínims als lletrats, que és el que ara està en procés d'investigació. Malgrat això, fonts del Consell de l'Advocacia asseguren que aquest article ja ha estat retirat dels estatuts. Les mateixes fonts assenyalen que en el seu moment es va establir per no perjudicar els despatxos petits o mitjans. El Consell de l'Advocacia Catalana, com a entitat que agrupa tots els col·legis de Catalunya, ja ha decidit que interposarà recurs contra la decisió del tribunal competencial català de tramitar l'expedient obert.

La resolució d'aquest organisme considera que els col·legis implicats "han uniformitzat les condicions comercials dels advocats i que això produeix l'efecte d'impedir, restringir o falsejar la competència en tot o en part del mercat nacional". També argumenta que limita que l'advocat pacti amb el seu client les condicions de preus que li semblin més adequades. D'altra banda, tot i que els col·legis afectats han retirat la clàusula polèmica dels seus estatuts, el Tribunal de la Competència tirarà endavant aquest expedient, perquè, al seu parer, "sembla clar que el simple cessament de la conducta anticompetitiva no és suficient" per tancar el cas.

D'altra banda, demà els 14 degans del col·legis d'advocats es reuniran per decidir si emprenen accions per la decisió del departament de Justícia de reduir en un 5% el pressupost destinat al torn d'ofici i en un 5% el que correspon a la gestió de la justícia gratuïta.

stats