PAÍS VALENCIÀ
Crònica 11/03/2012

Compromís inicia el procés per funcionar com un sol partit

La coalició electoral Compromís, integrada pel Bloc Nacionalista Valencià, Iniciativa del Poble Valencià i Els Verds, tindrà òrgans de govern conjunt. Abans que acabi el març, l'acord definitiu serà un fet.

Salvador Almenar
2 min
Compromís inicia el procés 
 Per funcionar com un sol partit

VALÈNCIAEls bons resultats electorals que han convertit Compromís en la tercera força política del País Valencià han convençut els partits integrants de la coalició -el Bloc Nacionalista Valencià, Iniciativa del Poble Valencià i Els Verds- a fer un pas endavant en la voluntat d'estabilitzar i segellar la seva unió i funcionar com un sol partit, a l'estil de CiU. L'objectiu és convertir-se en la força decisiva per trencar la majoria abassegadora del PP el 2015.

Una comissió integrada per delegats de les tres formacions ha redactat el document Més Compromís , que posa les bases d'un projecte comú dotat d'òrgans de funcionament propis. El manifest, al qual ja s'han adherit prop de 800 persones, té en compte la independència dels tres partits que la componen.

Les tres formacions volen aprofitar el moment complicat que travessa el PSPV, immers en període precongressual. Una circumstància que converteix ara mateix Compromís en el veritable líder de l'oposició a les Corts Valencianes. Cal tenir en compte que la coalició va aconseguir el 2011 salvar la difícil barrera del 5% per entrar a l'hemicicle, una fita que el Bloc en solitari mai va assolir.

Acord en tres setmanes

La previsió és que l'acord se subscriurà el 31 de març en una assemblea que cada partit celebrarà de manera independent. Després del sí dels seus integrants, la coalició, que no es convertirà pròpiament en un partit polític ad hoc , comptarà amb dos òrgans propis. El consell general estarà format per una àmplia representació de la coalició i serà l'encarregat d'aprovar el reglament, les candidatures i els programes electorals, mentre la comissió executiva nacional s'encarregarà del funcionament ordinari marcant les directrius i les línies polítiques a seguir en cada matèria. Els afiliats a la coalició seran tots els que ja tinguin el carnet d'algun dels partits que la componen. A més, podran ser-hi adherits tots els que no pertanyin a cap de les formacions de Compromís, a excepció dels partits polítics locals emparats per la coalició.

Precisament, els bons resultats de Compromís en el món local en les passades eleccions municipals també han pesat a l'hora de travar la coalició. En els comicis municipals, Compromís va aconseguir 389 regidors i 24 alcaldies. La coalició va integrar partits independents que van aportar 24 regidors i 31 càrrecs municipals més que es presentaven sota la mateixa marca de la coalició. La fita històrica assolida el 22-M es va confirmar en les eleccions espanyoles, en què per primera vegada va sortir escollit un diputat nacionalista.

El procés d'unificació també ha tingut la seva plasmació en les joventuts. El Bloc Jove i Joves amb Iniciativa estan mantenint converses per fer unes joventuts conjuntes.

stats